Een gesprek met… Lysanne van der Wal


25-03-2017 JOURE – In Joure zitten wij aan de keukentafel achter Skype. Voor het eerst stappen wij over de grens van Nederland om een interview te hebben met Lysanne van der Wal. Zij is professioneel voetballer bij BV Cloppenburg en vanaf haar 11e tot haar 14e kwam ze uit voor de KNVB en tot haar 19e speelde ze voor het Nederlands dameselftal.

Toen ze 10 jaar oud was kwam ze naar SC Joure om te gaan voetballen. Haar moeder vond het destijds meer een sport voor jongens, maar Lysanne wist heel goed wat ze wilde. Vanaf het moment dat ze begon had ze al een passie voor voetbal. Het bleek ook vrij snel dat ze talent heeft mede omdat ze op haar elfde jaar werd ze gescout door de KNVB. Omdat het niveau bij de jongens hoger lag dan bij de dames ging ze trainen met de jongens.

Van SC Joure naar SC Heerenveen
Bij SC Joure deed ze één seizoen mee bij de E9, daarna kwam ze bij de selectie in E2. Vervolgens werd het D1 en C1. Het grote avontuur begon pas echt toen ze bij VV Heerenveen kwam voetballen met de jongens. Op die wijze kon ze het trainen met SC Heerenveen goed combineren. Op slechts 15-jarige leeftijd maakte ze de overstap en speelde ze alleen nog maar voor SC Heerenveen. Daar heeft ze tot vorig jaar gespeeld. Daarnaast werd ze altijd geselecteerd voor het spelen voor het Nederlands elftal. Inmiddels is Lysanne is 19 jaar. Als ze voor het Nederlands elftal wil uitkomen dan zou ze naar het A-elftal moeten. Maar dat is natuurlijk aan bondscoach.

Aanbieding(en)
‘Ik kreeg vorig jaar een aantal mooie aanbiedingen om te komen spelen voor andere clubs. Daar zaten een aantal Nederlandse clubs bij, maar ook een paar internationale aanbiedingen’. Haar voorkeur ging uit naar Duitsland vanwege de manier van spelen maar ook vanwege het niveau. Uiteindelijk ging ze kijken en sfeer proeven bij BV Cloppenburg gelegen in Nedersaksen. Daar heeft ze dan ook haar contract getekend. Haar ouders steunen haar ook al betekende dit dat ze het huis uit zou gaan. Haar moeder vond het in het begin ‘rustig’ in huis mede omdat Lysanne altijd wel iets had te doen. Stil zitten is niet iets wat bij haar past.

Gelukkig is ze niet alleen in Duitsland, maar woont ze nu samen met een Nederlands teamgenoot in een appartement. Lysanne geeft aan dat de taal in het begin wel lastig was. Ze werd naar school gestuurd om goed Duits te leren. Dat bleek niet een groot succes. Om toch de taal machtig te worden volgt ze nu een cursus die vanuit huis kan doen. ‘Je leert het snelst Duits door onder de mensen te zijn. 'Vooral de eerste drie weken moest ik erg wennen. Je zit in een andere omgeving en wordt omringt met mensen die je nog niet goed kent. Daarna begon ik al vrij snel mijn draai te vinden’.

Duits voetbal
In Duitsland zit Lysanne zeker op haar plaats, ook qua voetbal. Ze beschikt namelijk over dezelfde 'Duitse' voetbal mentaliteit en mag graag hard het duel in gaan. Daarnaast is ze begenadigd met een goede techniek en veel snelheid. ‘Als je mij moet vergelijken dan denk ik aan Daley Blind op de 6 positie of aan Schone, alleen dan met meer snelheid'. Haar trainer zag haar kwaliteit meer als verdedigende middenvelder en daar is Lysanne erg blij mee. ‘Nu heb ik meer vrijheid en kan ik meer betekenen in het spel, en door mijn speelwijze krijg ik meer kans om duels aan te gaan’.

Om contact te houden met Nederland en met haar ouders is vooral social media belangrijk. Op die manier kan ze haar ouders, zusje en haar broer op de hoogte houden van alle gebeurtenissen in haar leven. Ook met haar vriendinnen in Nederland houdt ze contact via de App. Zodra Lysanne weer eens op bezoek komt bij haar ouders weten haar vriendinnen haar snel te vinden. Dat vindt ze dan ook wel weer erg leuk.

Morgen staat er een belangrijke dag op het programma voor Lysanne en het Team. Zij mogen aantreden tegen de nummer 2 van de competitie Werder Bremen. Op dit moment staan ze derde in de competitie. Boven hen staan Wolfsburg 2 en Werder Bremen. Omdat Wolfsburg al een team heeft in de ‘Allianz Frauen Bundesliga’ hebben mogen zij niet promoveren. Dus gaat het tussen BV Cloppenburg en Werder Bremen. Uiteraard houden wij u op de hoogte van de uitkomst van deze wedstrijd!

Toekomst
‘Het liefst zou ik ooit uitkomen voor Bayern Munchen of voor Barcelona, wellicht zou SGS Essen of Potsdam een goede tussenstap kunnen zijn. Als het maar een plek is waar ik kan leren om beter te worden’. Na haar voetbalcarrière zou ze het liefst graag gaan reizen en de wereld ontdekken. Mede door het voetbal is ze al op heel veel plaatsen geweest, maar ook met haar ouders heeft ze gereisd. Daarnaast lijkt het haar leuk om juf te worden. Op het moment volgt ze daar ook een studie voor. Ze zou dolgraag met kinderen gaan werken. ‘Maar dat is voor later…’

Wilt u deze sportieve topper ook gaan volgen? Dat kan via Facebook (http://facebook.com/lysanne.vanderwal/) en via Instagam.