Een gesprek met… Foekje van der Zee (Tsiis)


21-04-2017 JOURE – Terwijl de regen plaats maakt voor de zon en de winkels in de Midstraat te Joure open gaan bevind Jouregio zich aan de koffie tafel van Foekje van der Zee van Zee Tsiis. De immer vrolijke Foekje is in Juni al weer 3 jaar de trotse eigenaresse van de specialistische kaas winkel. Voordat ze eigenaresse werd was ze al 2,5 jaar werkzaam in de kaaswinkel. Zee tsiis kent inmiddels 4 medewerksters. Foekje kan nu rekenen op hulp van Amarinske, Esmee en Jikke. Samen vormen zijn het hechte team achter de succesvolle winkel. De drukke paasdagen zijn weer achter de rug en de toeristen (ook tijdens ons gesprek) dienen zich weer aan. Inmiddels kan Foekje de kruiden allemaal in het Duits benoemen.

Zelf geeft ze aan dat ze in het karakteristieke pand waar ze nu zit het enorm naar haar zin heeft. Uitbreiding is (nog) niet aan de orde mede omdat ze de zorg over haar kinderen heeft. Die verdienen en krijgen natuurlijk ook de nodige aandacht. Wie weet dat er in de verdere toekomst een Zee Tsiis ‘2.0’ komt, maar dat zal het in een andere plaats dan Joure worden. De winkel zit op een gunstige plek in Joure. De slager is dichtbij, de groenteman zit op loopafstand en natuurlijk heeft ze aanloop vanuit de nabij gelegen supermarkt. Daarnaast biedt ze producten in alle prijsklassen aan. Net als de meeste kazen bestaat haar klandizie vooral uit de groep 30+.
Op de markt is er 1 maal in de week ook een collega aanwezig. Wij vroegen ons af of dat ook wrijving met zich mee brengt. “Oh nee, helemaal niet!’ roept Foekje gelijk. ‘Laatst was hij zijn mes vergeten en heb ik hem de mijne geleend. Bovendien stuurt hij voor bepaalde kazen de klanten ook door naar mij omdat hij ze bijvoorbeeld niet heeft. Je gaat als collega’s met elkaar om zoals het hoort’. De vorige eigenaresse (Wietske) is achter de schermen ook nog actief. Zij heeft zich gespecialiseerd in het online aanbieden van de diverse (kaas) producten. Zee Tsiis is officieel afhaalpunt voor www.kaaspakket.com.

Dat ze verstand heeft van haar kazen wordt snel duidelijk als wij vragen naar mensen die zich bezig houden met hun gezondheid. Ook daar weet Foekje goed advies te geven over hoe je op verantwoorde wijze toch van een lekker stukje kaas kunt genieten.  Wil u meer weten en vooral proeven waar Zee Tsiis zich door onderscheid? Volg dan Foekje haar advies. Kom eens binnen en laat u verassen!