Eén derde meer hypotheekaanvragen in maart ondanks coronacrisis

01-04-2020 JOURE – Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal hypotheekaanvragen tegen de verwachtingen in sterk gestegen. Zo nam het aantal aanvragen in maart met bijna een derde toe in vergelijking met februari en was er zelfs sprake van een stijging van 54,2 procent ten opzichte van januari. Volgens De Hypotheker komt dit mede doordat veel huizenbezitters ervoor kiezen hun hypotheek over te sluiten nu zij nog kunnen profiteren van de lage rente.

Hoewel een daling van het aantal hypotheekaanvragen als gevolg van de coronacrisis voor de hand leek te liggen, is het tegendeel het geval. Er zijn zelfs meer huizenbezitters en -kopers actief op de hypotheekmarkt dan enkele weken ervoor, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Net als vorige maand is opnieuw sprake van een sterke stijging onder 55-plussers. In maart zijn in deze leeftijdscategorie maar liefst 30,6 procent meer hypotheekaanvragen gedaan dan in de voorgaande maand.

Verzilveren overwaarde op hypotheek populair
Veel huizenbezitters lijken nog te willen profiteren van de huidige lage rente nu het er naar uitziet dat het dieptepunt voorlopig is bereikt. Bij het verhogen van een hypotheek geldt de huidige waarde van de woning als basis voor de berekening en veel huizenbezitters hebben een flinke overwaarde. Dat geldt ook voor huizenkopers die een volgende woning willen kopen. Deze doorstromers kunnen bij het kopen van een nieuw huis hun overwaarde op de huidige woning inbrengen.

De coronacrisis heeft vooralsnog geen grote impact op de hypotheekmarkt. “Ondanks de grote onzekerheid zijn zowel oversluiters als huizenkopers nog steeds actief op de huizenmarkt. Waarschijnlijk willen zij profiteren van de lage rente door hun hypotheek over te sluiten, te verhogen voor een verbouwing of door hun overwaarde te benutten”, zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker.“