E-bikes populair onder jongeren


19-06-2017 JOURE – In de fietsenbranche worden steeds meer e-bikes verkocht. De elektronische fiets wint vooral terrein in het woon-werkverkeer en bij scholieren. Dat zegt Sikko Brouwer in een gesprek met Jouregio. "E-bikes zijn allang niet meer alleen voor oude mensen. Zo is het begonnen". Inmiddels rijdt bijvoorbeeld ook een klant zijn dochter van twaalf op een e-bike. "Zij mag nog niet op een brommer, maar woont wel vijftien kilometer van haar school vandaan. Zo krijgt ze meer beweging dan als ze met de bus gaat. Dat jongeren vaker een e-bike gebruiken is echt iets nieuws. Ouders hebben liever dat hun kind op een e-bike rijdt dan op een brommer.”

Technologie
De elektronische fiets wordt ook meer verkocht omdat de prijs omlaag gaat. Dat komt ook omdat de technologie relatief goedkoper wordt, omdat er meer e-bikes wereldwijd worden verkocht. Inmiddels bestaat de omzet binnen de fietsbranche voor 55 tot 60 procent uit e-bikes. Maar ook in het woon-werkverkeer gebruiken meer mensen een elektronische fiets.

Beweging
De gezondheidshype dringt ook door tot de fietsenbranche. Dat komt ook doordat meer mensen bewust zijn dat ze meer moeten bewegen, en ze daardoor vaker voor een fiets kiezen. Deze hype verklaart wel de "explosieve groei" van de e-bike, maar er worden niet meer fietsen verkocht. Sterker nog: "Sinds het afgelopen jaar zijn nog nooit zo weinig fietsen verkocht." Dit komt volgens hem doordat de bedrijfsfietsenregeling is afgeschaft, en omdat mensen meer na zouden denken over grote aankopen dan tien jaar geleden.