Druk om stalbranden aan te pakken neemt toe

26-08-2019 JOURE – Dierenorganisaties en regeringspartij D66 slaan alarm om het grote aantal stalbranden. Daarbij zijn dit jaar al meer dieren gestorven dan in heel 2018: ruim 176.000 kippen, varkens en runderen, tegen 122.000 in heel 2018. D66 eist maatregelen van het kabinet om dieren beter tegen stalbranden te beschermen.

Wakker Dier roept minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) op om brandmelders, fatsoenlijke blusvoorzieningen en vluchtroutes wettelijk verplichten te stellen. De Dierenbescherming eist eveneens maatregelen. “De minister laat het bij de boeren zelf”, zegt woordvoerder Dik Nagtegaal. “Daar blijft men echter bakkeleien over de kosten en wat de oorzaak van de stalbranden is. Zo schiet het niet op.” 

Het Verbond van Verzekeraars maant de boeren meer te doen. De belangenclub wijst erop dat het aantal verzekeraars dat stallen wil verzekeren, afneemt. “Dat is een duidelijk signaal naar de boeren”, zegt woordvoerder Oscar van Elferen. “Als verzekeringskosten te hoog zijn, dan zullen verzekeraars dat niet meer of alleen tegen veel hogere premies doen.”

Probleem is dat de kans dat een individuele boer slachtoffer wordt van een brand klein blijft, ondanks het hoge aantal dode dieren. Tussen 2014 en 2017 werden jaarlijks 30 van de 24.000 boerenbedrijven met koeien, varkens of pluimvee getroffen, blijkt uit een recent rapport van het Economisch Instituut van de Bouw. Een kans van 1 op 1.000, even hoog als het risico op een woningbrand.