Droog met zon, later felle buien

17-02-2020 JOURE – Aanvankelijk is het droog en vrij zonnig, maar vanmiddag trekken felle buien over het land. Daarbij is kans op zware windstoten en hagel. Het wordt 9-12 graden. Komende dagen blijft het wisselvallig. Dagelijks is kans op buien en wisselen zon en wolken elkaar af. Het wordt 8-10 graden. Vanaf donderdag wordt het zachter. Volgend weekend is het onstuimig, nat en bewolkt.

Vanochtend is het vrij zonnig. Geleidelijk ontstaan stapelwolken en in het westen neemt de kans op een bui toe. In het zuidoosten komen dikke sluierwolken voor, maar in de tweede helft van de ochtend breekt ook daar de zon door.

Vanmiddag is er een mix van zon en wolken. Vanuit het westen trekken felle buien over het land. Daarbij is kans op hagel en een klap onweer. Ook kunnen bij buien zware windstoten voorkomen tot 90 km/uur. De maxima komen uit op 9 graden in het noordwesten tot 12 in het zuidoosten. Tijdens buien daalt het kwik naar een graad of 4 en maakt de wind het koud. In het binnenland staat een vrij krachtige zuidwestenwind, in de kustgebieden waait het krachtig tot hard.

Vanavond blijft er een afwisseling van buien, wolkenvelden en opklaringen. Komende nacht neemt het aantal buien vanuit het westen geleidelijk af en wordt het op veel plaatsen droog. Het koelt af naar 2-5 graden. Glad wordt het waarschijnlijk niet.

Morgenochtend schijnt de zon volop, maar al gauw ontstaan veel stapelwolken. Er is kans op enkele buien met hagel. In de kustgebieden blijft het vrij zonnig.

Ook morgenmiddag heeft vooral het binnenland met stapelwolken en enkele buien te maken. In het westen en noordwesten krijgt de zon veel ruimte en blijft het overwegend droog. De temperatuur stijgt naar 8-10 graden. Het waait vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot hard in de kustgebieden. De wind komt uit het zuidwesten.

Morgenavond neemt de bewolking in het hele land toe. In de tweede helft van de avond en eerste helft van de nacht trekt een gebied met felle buien vanuit het noordwesten over het land. Bij deze buien is kans op onweer, hagel en lokaal ook natte sneeuw. De minima komen uit op 2-4 graden.

Woensdag wisselen zon, stapelwolken en buien elkaar af. Bij buien is kans op onweer, hagel en natte sneeuw. Plaatselijk kan het even wit worden van de hagel, de natte sneeuw blijft niet liggen. De meeste buien zijn voor het midden en oosten. In het westen blijft het bij een enkele bui en is de zon vaak te zien. Woensdagmiddag neemt de buienkans vanuit het westen geleidelijk af. Het wordt circa 8 graden. Tijdens buien daalt de temperatuur naar een graad of 3.

Donderdag is het overwegend bewolkt. Overdag kan een beetje regen vallen, maar veel stelt dit niet voor. In de avond trekt een regengebied over het land. Met maxima van 10-11 graden is het opnieuw wat zachter dan de voorgaande dagen. Normaal is het in februari 5-7 graden.

De dagen daarna blijft het wisselvallig. De wind neemt weer toe en het weekend wordt nat en onstuimig. Ook de temperatuur loopt op. Het kan 10-13 graden worden. Naast regen laat het weerbeeld veel bewolking zien. De zon komt er nauwelijks aan te pas.