Droog met geleidelijk meer zon

16-10-2020 JOURE – Er is vrij veel bewolking, maar geleidelijk breekt de zon vaker door. Het wordt 10-13 graden en het blijft droog. Komende nacht kan het op plekken waar het opklaart flink afkoelen met minima dicht bij het vriespunt. Wel kan regionaal mist ontstaan. Deze mist is zaterdag mogelijk hardnekkig. Verder maken de kustprovincies kans op een bui en wordt het 11-13 graden.

Vanochtend trekken veel wolkenvelden over het land en kan hier en daar de zon schijnen. Geleidelijk breekt het wolkendek verder open en krijgt de zon iets meer ruimte. Het blijft droog.

Vanmiddag is er een mix van wolkenvelden en zonnige momenten. Regionaal is de bewolking hardnekkig en is de zon lange tijd niet te zien. Er zijn ook gebieden waar het juist een tijdje vrij zonnig is. Waar de zon goed weet door te breken kan het 12-13 graden worden. Omdat er weinig wind staat is het dan best aangenaam. In bewolkte gebieden blijft de temperatuur met 10-11 graden wat achter. Er waait een zwakke noordoostenwind.

Vanavond neemt de bewolking waarschijnlijk weer wat toe, maar regionaal kan het nog wel opklaren. Komende nacht kan het in gebieden met opklaringen flink afkoelen en komt de minimumtemperatuur dicht bij het vriespunt uit. Daarbij kan het aan de grond een paar graden vriezen, maar glad wordt het niet. Waar het bewolkt blijft is het een stuk minder koud met een graad of 6. Regionaal kan mist ontstaan. In de loop van de nacht neemt in het noordwesten de kans op een bui toe. In de rest van het land blijft het droog.

Morgenochtend is er vrij veel bewolking. Regionaal kan het mistig zijn en deze mist is mogelijk hardnekkig. Plaatselijk kan het tot het einde van de ochtend duren voordat mist en lage bewolking verdwijnen en de zon doorbreekt. In het noordwesten en uiterste noorden kan een enkele bui voorkomen. Elders blijft het droog.

Morgenmiddag zijn er waarschijnlijk vrij veel wolkenvelden, waarbij in de kustprovincies de kans op een bui blijft bestaan. Er zijn ook gebieden waar de zon wat langer weet door te breken, maar deze regio’s zijn duidelijk in de minderheid. Met 11-13 graden blijft het net als de voorgaande dagen iets kouder dan normaal. Maxima van 14-15 graden zijn halverwege oktober gebruikelijk. Er staat nauwelijks wind, waardoor het in gebieden met zonneschijn voor het gevoel heel aangenaam herfstweer is.

Morgenavond en in de nacht naar zondag blijven vrij veel wolkenvelden aanwezig en klaart het hier en daar op. Er staat iets meer wind dan in de vorige nacht, waardoor de kans op mist kleiner is en de minimumtemperatuur hoger uitkomt. Het kwik daalt naar 3-7 graden met de laagste temperaturen voor plekken waar het opklaart.

Zondag heeft bewolking de overhand en trekken enkele buien over het land. Veel regen valt er niet en een groot deel van de dag verloopt gewoon droog. Het wordt 11-13 graden. De noordwestenwind is zwak tot matig van kracht en op de Wadden kan het vrij krachtig waaien. Omdat het harder waait dan de voorgaande dagen voelt het ook wat kouder aan.

Maandag wordt een overwegend droge dag met wolkenvelden en wat zon. Als het tot een bui komt dan is de kans daarop het grootst in het noordwesten. De zuidenwind voert iets zachtere lucht aan dan in het weekend. Het kwik stijgt naar 12-14 graden en bij wat meer zon is een lokale 15 graden niet uitgesloten.

De dagen daarna breekt een wisselvallige periode aan met dagelijks kans op regen. Daarbij kan het woensdag en donderdag ook flink waaien. Ondanks de wind en regen is het zacht met 15-18 graden. Middagtemperaturen van 12-14 graden zijn gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Het weerbeeld laat wolken zien, maar vooral aan het eind van de werkweek en volgend weekend ook geregeld zon.