Droog en zonnig, middag zeer heet

08-08-2020 JOURE – De zon schijnt flink en daardoor loopt de temperatuur snel op. Vanmiddag is het zeer heet met maxima van 30-37 graden. Komende dagen blijft het heet met 28-36 graden. Wel moet de zon wolkenvelden naast zich dulden en is ook kans op een lokale onweersbui. In de nachten is het zeer zacht en blijft het kwik op veel plaatsen boven 20 graden. Vanaf donderdag volgt verkoeling.

Vanochtend schijnt de zon in een groot deel van het land uitbundig. In het westen en noordwesten verschijnen enkele wolkenvelden, maar het blijft droog. De temperatuur stijgt razendsnel. Tegen het middaguur is het al 30 tot lokaal 34 graden. Omdat het zo snel opwarmt kun je het beste je nu al je ramen sluiten. Het is buiten al warmer dan binnen en daardoor warmt je huis met open ramen juist op.

Vanmiddag blijft de zon flink schijnen. Af en toe zijn dunne sluierwolken zichtbaar, maar deze houden het zonlicht niet of nauwelijks tegen. In het zuidwesten en westen kunnen wat rafelige wolkenvelden te zien zijn, vooral in de tweede helft van de middag. Het blijft droog.

De maxima komen uit op 30 graden in het uiterste noorden van Noord-Holland, Friesland en Groningen tot 37 in Zeeuws-Vlaanderen, Brabant, Limburg en de Liemers. Op de Veluwe en in de Achterhoek en Twente kan de temperatuur oplopen naar 35-36 graden. In de Randstad, Flevoland, Overijssel, Drenthe en het oosten van Groningen stijgt het kwik naar 33-34 graden. Dit zijn uitzonderlijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar die bovendien flirten met recordwaarden. Normaal is het 21-25 graden.

Door de lage luchtvochtigheid voelt de hitte ‘droog’ en Zuid-Europees aan. Verkoeling van de wind is er niet. Het waait slechts zwak uit een noordoostelijke richting. Ook op veel stranden is het heet, omdat geen sprake is van zeewind. Op de Wadden en in Zeeland komt de wind wel van zee en is het een paar graden koeler dan in de rest van het land.

Vanavond is de zon nog een tijd te zien. Wel breiden vanuit het zuidwesten enkele wolkenvelden over het land uit. Deze kunnen bij zonsondergang prachtig rood kleuren. Het is nog lange tijd heet met in het midden en zuiden om 22:00 uur regionaal nog temperaturen van 30 graden. In het noorden koelt het sneller af door wind van zee en is het om 22:00 uur 22-24 graden.

Komende nacht is er een mix van wolkenvelden en opklaringen. De wolkenvelden temperen de afkoeling en dat betekent dat het een uitzonderlijk warme nacht wordt. De minima komen uit op 18 graden in het noordoosten en oosten tot 22 in Zeeland. In de steden en op plekken waar het lange tijd bewolkt is koelt het zelfs niet verder af dan 23 à 24 graden. Met deze hoge temperaturen en slechts weinig wind is het bijna onmogelijk om het af te laten koelen in huis.

Morgenochtend wisselen zon en wolken elkaar af. Gedurende de ochtend komt de zon er steeds vaker bij. Het blijft waarschijnlijk droog, al is een bui niet uitgesloten. De kans daarop is het grootst in het zuiden.

De temperatuur loopt vanwege de wolkenvelden iets minder snel op dan de voorgaande dagen. Tegen 12:00 uur is het met 25-30 graden alsnog zeer warm.

Morgenmiddag is er een mix van zon en wolken. In het zuiden en zuidoosten kan in de loop van de middag een lokale pittige onweersbui ontstaan, maar op veruit de meeste plekken blijft het droog. Het is bovendien heet met maxima van 28 graden in het Waddengebied, 33 in het midden en lokaal 36 in het zuidoosten. De luchtvochtigheid is wat hoger dan de voorgaande dagen en daardoor voelt het ook wat benauwder aan. Er staat een zwakke tot matige noordoostenwind. Zeker in het Waddengebied geeft dat wat verkoeling.

Morgenavond is in het zuiden en zuidoosten nog een lokale pittige onweersbui mogelijk, maar geleidelijk neemt de buienkans af. Zowel in de avond als nacht is er een wisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft opnieuw zeer warm met minima van 18-22 graden. In de steden en op plekken met veel bewolking is de temperatuur zelfs nog een paar graden hoger.

Maandag wordt wederom een hete dag. De middagtemperatuur loopt op naar 28 graden in het uiterste noordwesten tot lokaal 36 in het zuiden en zuidoosten. Het weerbeeld laat vooral in de ochtend naast zon ook geregeld wolkenvelden zien. Gedurende de ochtend en middag wordt het steeds zonniger. Wel stijgt de kans op een lokale, maar felle onweersbui.

Dinsdag en woensdag is het weerbeeld vergelijkbaar met dat van maandag. Flinke zonnige perioden en wolken wisselen elkaar af en lokaal kan een onweersbui ontstaan. Met maxima van 30-36 graden blijft de hittegolf voortduren.

Vanaf donderdag lijkt het eindelijk koeler te worden en die afkoeling kan gepaard gaan met stevige onweersbuien. Hoe sterk het afkoelt is nog onzeker. De meeste weermodellen komen voor volgend weekend met maxima van 23-26 graden. Toch blijft ook dan nog kans op hogere temperaturen van 30 graden, omdat de hitte zich dichtbij ons land bevindt. De kans op koeler weer dan normaal met temperaturen beneden 23 graden is zo’n 20%.