Droog en volop zon, voorjaarsachtig

27-03-2020 JOURE – De zon schijnt uitbundig en er zijn hooguit enkele dunne sluierwolken te zien. Het blijft droog en het wordt 9-15 graden. Morgen draait de wind geleidelijk naar het noorden en bereikt koudere lucht ons land. Zondag wordt het hooguit 6-8 graden. Bovendien is kans op winterse buien met hagel en natte sneeuw. Daarna blijft het licht wisselvallig en met 7-11 graden vrij koud.

Vanmiddag blijft het droog en volop zonnig. Later zijn soms dunne sluierwolken zichtbaar, maar hier schijnt de zon met speels gemak doorheen. De maxima komen uit op 9 graden op de Wadden tot lokaal 15 in het zuiden en oosten. In de zon en uit de wind is het voor het gevoel lenteachtig en duidelijk warmer dan afgelopen dagen. In de noordelijke provincies en de westelijke kustgebieden wordt het 11-13 graden. In de Randstad en het midden van het land loopt de temperatuur op naar 13 à 14 graden. Er staat een matige en in de kustregio’s vrij krachtige noordoostenwind. In het uiterste noordwesten kan het soms zelfs krachtig waaien (windkracht 6).

Vanavond en komende nacht is het op enkele dunne sluierwolken na onbewolkt. Het koelt af naar +1 graad in het oosten en +2 tot +4 graden elders in het binnenland. In de kustgebieden komen de minima rond 5 graden uit.

Morgenochtend schijnt de zon aanvankelijk volop. Het noorden krijgt geleidelijk met wolkenvelden vanaf de Noordzee te maken, maar tussendoor blijft de zon vaak te zien.

Morgenmiddag heeft het noorden een mix van zon en stapelwolken. In het midden ontstaan halverwege de middag stapelwolken. In het zuiden schijnt de zon op een enkel wolkje na de hele middag uitbundig. Wel blijft het overal droog.

De maximumtemperatuur varieert van 9 graden in het Waddengebied tot 14 in het zuiden. In de noordelijke provincies wordt de maximumtemperatuur aan het begin van de middag bereikt en daalt het kwik in de loop van de middag naar een kille 6-8 graden. De wind draait van noordoost naar noord en is matig tot vrij krachtig. Aan zee en op de Wadden waait het krachtig. De wind maakt het voor het gevoel vrij koud.

Morgenavond wisselen brede opklaringen en enkele wolken elkaar af. In het noorden stijgt de kans op een enkele bui. In de nacht naar zondag is ook elders een buitje niet uitgesloten, maar de buienkans is het grootst in de kustgebieden. De minima komen uit op 0 tot +2 graden. Op de Veluwe en in het zuiden en oosten kan het plaatselijk licht vriezen met 0 tot -1 graad.

Zondag belooft een gure dag te worden. Het wordt maximaal 6-8 graden en dat is een stuk lager dan de gebruikelijke 10-12 graden voor eind maart. Een stevige noordoostenwind maakt het voor het gevoel nog kouder. De gevoelstemperatuur is slechts -1 tot +2 graden. Het waait vrij krachtig tot krachtig in het binnenland (5-6 Bft.). In de kustgebieden is de wind hard (7 Bft.). In het hele land is kans op windstoten tot 60 en lokaal zelfs 70 km/uur.

Het weerbeeld bestaat uit zon, stapelwolken en enkele winterse buien. Bij deze buien is kans op hagel en natte sneeuw. De meeste stapelwolken en buien zijn voor het binnenland. Tijdens een bui daalt de temperatuur naar een graad of 2. Voor het gevoel is het dan hooguit -2 tot -5 graden!

Zondagavond klaart het breed op. Bovendien koelt het flink af. De temperatuur daalt naar -2 tot -6 graden.

Ook maandag wisselen zon en wolken elkaar af en is kans op een enkele bui. De kans op hagel of natte sneeuw is kleiner dan zondag. Het wordt 7-8 graden en er staat een overwegend matige noorden- tot noordoostenwind. Het waait dus minder hard dan zondag en daardoor voelt het minder koud aan.

De dagen daarna blijft het iets te koud voor de tijd met maxima van 9-11 graden. Normaal is het 10-13 graden. Het weerbeeld laat een mix van zon en wolken zien. Bovendien is er een kleine kans op een bui. De wind zit voornamelijk in de noordwesthoek. Vanaf volgend weekend lijkt het een paar graden zachter te worden. Het blijft licht wisselvallig.