Drie opvanglocaties in De Fryske Marren

16-03-2022 JOURE – De situatie in Oekraïne brengt een grote vluchtelingenstroom op gang. Een deel van de vluchtelingen komt naar Nederland en gemeenten hebben hierin een belangrijke taak, samen met de veiligheidsregio’s. Ook in onze gemeente zijn er een aantal geschikte locaties waarvan er drie locaties op korte termijn beschikbaar en nu in voorbereiding zijn:

  • Hotel Welgelegen in Harich: opvang voor 40-45 personen, vanaf 18 maart beschikbaar.
  • Hotel De IJsvogel in Legemeer: opvang voor ca. 50 personen, vanaf 18 maart beschikbaar.
  • Hotel De Oorsprong in Sint Nicolaasga: in voorbereiding waarbij het streven is dat ook deze locatie binnen nu en 14 dagen beschikbaar is, met opvang voor ca. 60 personen.

De gemeente is blij dat ze met deze drie locaties al op korte termijn hulp kunnen bieden. Ook vragen ze inwoners om begrip en medewerking hierin. Omwonenden en de besturen van plaatselijke belangen ontvangen hierover een brief. De gemeente weet nog niet precies wanneer de eerste vluchtelingen zullen arriveren. Ook is het nog niet helemaal duidelijk om welke periode het gaat, maar de gemeente gaat in ieder geval uit van een aantal maanden uit.

Voorbereiding
De opvang wordt nu voorbereid. Bij het realiseren van opvang hoort de organisatie van de eerste levensbehoeften, onderdak en zorg, maar bijvoorbeeld ook scholing, inschrijving bij de gemeente en psychosociale hulpverlening. Laten we hopen dat we de vluchtelingen op deze manier een goed en veilig onderkomen kunnen bieden in onze gemeente.

Vragen
Veel informatie, zoals een overzicht van vragen & antwoorden, vindt u op onze website www.defryskemarren.nl/oekraïne. Heeft u nog andere vragen, dan kunt u die stellen via het mailadres oekraine@defryskemarren.nl of telefonisch op nummer 14 05 14.