Dorpsfeest Ouwster-Trijegeaën op de schop


23-08-2017 OUWSTERHAULE – Dit jaar vieren de dorpen Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega en Oldeouwer van 14 tot en met 17 september hun dorpsfeest. Het programma van het dorpsfeest van de Ouwster-Trijegeaën ziet er dit jaar anders uit dan voorgaande jaren.

Traditioneel openden de dorpen hun feest met een drukbezochte optocht met grote versierde wagens. Een optocht blijft, maar ditmaal zonder grote wagens. De bereidwilligheid om avonden lang te werken aan een buurtwagen loopt terug en veiligheidseisen zijn in de loop der jaren dermate strenger geworden dat het hoofdbestuur van de Feestcommissie niet het risico kan dragen bij eventuele ongevallen. Het draagvlak neemt af, en dat is spijtig. Alles bij elkaar maakt dat de grote optocht in Ouwsterhaule, die lang standgehouden heeft, dit jaar verdwijnt.

Maar, zoals voorzitter Marco Tadema in het programmaboekje aangeeft: alles wat stopt geeft ook weer ruimte voor nieuwe mogelijkheden. Na diverse vergaderingen is daarom besloten een fietsoptocht te houden met als thema carnaval/Rio, waarbij nog steeds zowel kinderen als volwassenen mee mogen doen. Ook wordt er aan de buurten gevraagd een joker te maken, waarmee punten kunnen worden verdiend voor de strijd tussen de buurten.

Daarnaast zijn er meer nieuwigheden. Zo wordt er op donderdag 14 september aan de Wolsmastate in Ouwsterhaule een dorpsbarbecue gehouden met aansluitend een zakslaancompetitie. Vanaf begin jaren zestig wordt er zaterdagmiddag al een dorpsmaaltijd geserveerd. Naast deze traditionele lunch, die het dorpsfeest al lang uniek maakt, komt daar nu dus ook een barbecue bij. Op vrijdag is er ook een nieuwe activiteit: na de traditionele kinderspelen is er een survival voor de oudere kinderen uit groep 5 tot en met 8.

De voorzitter van de Feestcommissie, Marco Tadema, draagt dit jaar het stokje over aan Anneke Schreur uit Oldeouwer. Het team zelf krijgt dit jaar nieuwe T-shirts met hun nieuwe logo afgedrukt. Maar niet alles gaat veranderen: de zevenkamp, tentsamenkomst, playbackshow, optredens en matinee blijven gewoon.