Diversiteit aan grafische kunstobjecten

12-10-2022 JOURE – In het gemeentehuis in Joure exposeert grafisch ontwerper Siska Bos van 17 oktober 2022 tot 11 februari 2023 een diversiteit aan kunstobjecten. Aan de kunstobjecten ligt een groot aantal technieken ten grondslag die de grafisch ontwerper zich in haar werkzame carrière eigen heeft gemaakt.

Siska Bos studeerde in 1995 met lof af aan de kunstacademie in Kampen als grafisch ontwerper. Ruim 22 jaar voert ze als zelfstandig ondernemer grafische opdrachten uit. Het prachtige werk veranderde in die tijd van handwerk naar computerwerk. Het ambacht, het werken met de handen, blijft echter voor Siska essentieel. Ze heeft iets met papier, inkt, textuur, geur en spontane afdrukken.

Belangrijker dan het eindresultaat is voor Siska het creëren zelf, het proces. Ze vindt het ontspannend, wordt er blij van en het geeft haar een goed en voldaan gevoel om wat te creëren, om dingen te maken die er nog niet zijn.  “Het is een ontdekkingstocht die jezelf ook keer op keer verrast en verwondert”, zegt ze vol enthousiasme. “Ik vind het prachtig om wat met de verbeelding te doen en die tot uitdrukking te brengen. Als ik aan een ontwerp werk, kan ik mij zo tevreden voelen. Meer heb ik niet nodig.”

Wat opvalt is dat de natuur als een rode draad door haar werk loopt. De objecten met droogbloemen en van handgeschept papier uit planten laten dat zien. Maar ook in de dessin-ontwerpen is de natuur terug te vinden. “De natuur is voor mij een grote inspiratiebron. Ik wandel veel. Soms krijg ik dan zo’n mooie ingeving voor een patroon dat ik snel naar huis wil gaan om die op papier te zetten.” Siska werkt vooral in zwart-wit omdat ze dat sterker vindt dan kleur. “Zwart-wit is een patroon dat het grootste contrast geeft.”

De expositie is georganiseerd door Stichting Keunst en Keur. U kunt de expositie op iedere dag in het gemeentehuis van 17 oktober tot en met 11 februari. Openingstijden zijn:
Maandag 13:00-20:00 uur
Dinsdag tot en met donderdag 09:00-16:00 uur
Vrijdag 09:00-12:00 uur