Diefstal gps uit tractors in 2019 flink toegenomen

11-08-2019 JOURE – Dit jaar zijn er door verzekeraars al 146 meldingen van gps-diefstallen ontvangen, een enorme toename ten opzichte van afgelopen jaar toen er 87 meldingen werden gedaan. Dit blijkt uit onderzoek van de redactie van NOS bij Cumela Verzekeringen, Interpolis en Univé. De politie doet onderzoek naar de aangiften. Omdat ze het onderzoek niet in gevaar willen brengen, laten ze daar op dit moment nog niets over los.

Als een gps-systeem wordt gestolen, is er voor agrariërs niet alleen de materiële schade. “Alle informatie over je percelen die computer met die gps-systemen heeft opgeslagen, zijn we dan kwijt”, vertelt Reinie Boven. Zij werkt op een agrarisch bedrijf in Finsterwolde in Groningen, waar dit jaar ook gps-systemen zijn gestolen. En dus moest alles opnieuw geprogrammeerd worden. “Dat zijn kostbare uren voor ons, want daar zul je zelf voor op moeten draaien.”

Sinds het overleg dat Cumela Nederland had met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid is de politie landelijk bezig met het opsporen van de dieven die het gemunt hebben op gps-apparatuur. Dat is lastig door het ontbreken van sporen, maar het is wel duidelijk dat de inbrekers vooraf het terrein verkennen. De politie vraagt daarom om zelf de omgeving goed in de gaten te houden en foto’s te maken van verdachte voertuigen.