Definitieve uitslag verkiezingen: Trijntje Albada (FNP) met voorkeurstem in algemeen bestuur

  23-03-2023 JOURE – Trijntje Albada (FNP) uit Twellegea komt met 4.972 voorkeurstemmen in ons algemeen bestuur. Als derde kandidaat op de lijst heeft ze 2.565 stemmen meer gekregen dan kandidaat twee. Daarmee neemt ze de plek over van Bram Bonnema. Dat heeft het centraal stembureau van ons waterschap donderdagochtend 23 maart bekend gemaakt tijdens een openbare zitting.

  Aan de verkiezingen deden elf partijen mee. De definitieve uitslag is als volgt:

  LijstPartijGekozen kandidatenZetels 2023
  1.CDAGalema, S.H. (Sjoerd)Veltman, F. (Frans)2
  2.Water NatuurlijkPlantinga, M. (Monique)De Vries, P.K. (Pieter)Hoogterp, G.J. (Gerben)Wouda, A. (Auke)4
  3.PvdAMulder, H.J.W. (Henk)Stolp, A. (Annelies)2
  4.FNPVollema, L.J. (Bert)Albada, T. (Trijntje)2
  5.VVDGroot de, I. (Ids)1
  6.Lagere Lasten Burger
  7.ChristenUnieBerenst, E. (Egbert)1
  8.Partij voor de DierenKoop, R. (Ronnie)1
  9.BBBVan Gosliga-Faber, A. (Alice)De Boer, G.W. (Gerben)Wijnia, J. (Jeljer)Kraak, P.G.J. (Peter)Hobert, A.A.H.T. (Adrie)Hiemstra, S. (Sipke)De Vries, U. (Uitzen)7
  10.Belang van Nederland (BVNL)Koopmans-van der Veen, W.J. (Nynke)1
  11.AWP voor Water, Klimaat en Natuur

  Voorkeurstem
  Wettelijk is bepaald dat iedereen die minstens een kwart zetel aan stemmen binnen haalt, rechtstreeks in het bestuur komt. Dit zijn voorkeurstemmen. Bij ons telt elke zetel voor 16.057 stemmen (kiesdeler). Kandidaten die meer dan 4.014 stemmen hebben gekregen komen daardoor in het bestuur, ongeacht hun plaats op de kandidatenlijst.

  Hoger opkomstpercentage
  In totaal hebben 337.209 inwoners uit Fryslân en een deel van het Groninger Westerkwartier hun stem uitgebracht. Dat is een opkomstpercentage van 63,3 procent. Bij de laatste verkiezingen in 2019 bedroeg dit 56,2 procent.

  Het nieuwe bestuur
  Het algemeen bestuur bestaat uit 25 leden. 21 leden (ingezetenen) zijn gekozen tijdens de verkiezingen. De andere 4 leden worden benoemd door belangenorganisaties. De voorgedragen kandidaten hiervoor zijn:

  BelangenorganisatieKandidaten
  Geborgde zetels ongebouwdJorna, F. (Frank)Van Burgsteden, C.P. (Cornelis Petrus)
  Geborgde zetels natuurArjaans J. (Jelle)Zwart, K.J. (Klaas): afhankelijk van eventuele aanvaarding van zetel in Provinciale Staten

  Installatievergadering
  De nieuw gekozen leden van het algemeen bestuur worden woensdagavond 29 maart geïnstalleerd tijdens een speciale installatievergadering in het kantoor van Wetterskip Fryslân, Fryslânplein 3 in Leeuwarden. De vergadering start om 19.30 uur en is ook online te volgen op www.wetterskipfryslan.notubiz.nl(externe website)