De zomervoorspelling van Piet Paulusma


02-06-2017 JOURE – Gisteren was het de eerste dag van de meteorologische zomer en dus komt Piet Paulusma zoals gewoonlijk met zijn zomervoorspelling. Piet gaat er vanuit dat het een flinke warme zomer wordt. Kortom: te warm. Juni zal als eerste zomermaand wel wisselend zijn en af en toe koel weer brengen, maar er komen ook flink warme en zonnige dagen voor. De gemiddelde temperatuur is normaal of iets aan de hoge kant.

Juli en augustus zijn te warm met ook veel zon en de nodige stranddagen. Er zijn stabiele perioden, maar bijkomend geldt ook het grillige karakter van deze zomer. Grillig in de vorm van (korte) inzinkingen en toch ook de zware buien met regionaal de nodige overlast. Met zware buien bedoeld hij  buien met zwaar onweer, wateroverlast, hagel en windstoten of valwinden. Ook verwacht hij deze zomer ook een flink aantal lange, warme buiten-zit-avonden met warme nachten. Minstens 1 of 2 warmtegolven. De kans op een hittegolf is ook mogelijk, met name (regionaal) in het zuiden.

Deze zomervoorspelling is tot stand gekomen door naar het stromingspatroon te kijken van de afgelopen anderhalf jaar. De ingeschatte gevolgen van de opwarming van de aarde en de ervaring daarmee. Ervaring en nog gevoel. Voor meer informatie kunt ook kijken op http://www.pietsweer.nl