De wolf is terug in Nederland


19-02-2018 JOURE – De wolf is aan een Europese opmars bezig en sinds 2015 ook in Nederland. Zwervend en bijna altijd onder de radar. De gevolgen bleven meestal ook onder de radar. Toch heeft BIJ12 (voormalig Faunafonds en uitvoeringsorganisatie van provincies) inmiddels voor 36 schapen een schadeverzoek gekregen.
‘Wandelwolf’ in Drenthe en Groningen
Het zijn nog geen zorgwekkende aantallen. En BIJ12 heeft de wolf bovendien goed in het vizier. Maar het valt op dat de meeste gevallen recent plaatsvonden. In 2015 was de ‘wandelwolf’ in Drenthe en Groningen goed voor 6 dode schapen. Daarna was het pas in september 2017 raak. Weer in Groningen en 3 keer kort achter elkaar op hetzelfde bedrijf. Slechts in 1 geval werd het bewijs wolf geleverd. De andere keren was de analyse te laat of had een vos als aaseter al sporen achtergelaten. Toch vergoedde BIJ12 3 keer. Het was te toevallig.

Richting Friesland
De verwachting en de plaatsen waar de wolf worden gespot geven aan dat de beweging heel langzaam maar zeker zich richting Friesland en richting Overijssel bewegen. Wanneer de eerste exemplaren zich melden is een kwestie van tijd.