De Nationale Bijentelling weekend

17-04-2020 JOURE – Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. We nemen je op deze site stap voor stap mee bij het herkennen van
de 16 bijensoorten die je 18 en 19 april in je tuin kunt tegenkomen.

Waarom bijen tellen?
Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen.
Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer,
bijenexpert bij Naturalis. “Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.”


Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur bij Naturalis, in actie voor de wilde bij.

Onderzoek
Vorig jaar deden ruim 5.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij – ondanks de kou dat weekend – bijna 54.000 bijen. “Het zou geweldig zijn voor het onderzoek als er ook dit jaar weer van veel mensen tellingen binnen komen”, aldus Biesmeijer. Hij geeft aan dat zo’n 5 jaar achter elkaar moet worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten. 

Insectenexpert Vincent Kalkman van Naturalis over de Nationale Bijentelling.

Tel mee
Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft.
Er is een telformulier en bijengidsje waarmee iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Kijk hiervoor op de pagina ‘Hulp nodig?‘. 

Help de bij
Zoek je een leuke activiteit waarmee je ook nog eens de bij in je eigen tuin helpt? Maak een bijenhotel of een zaadbommetje.

Nationale Bijentelling
De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.