De Husky’s van Albert Jan & Jolijn van der Singel

28-01-2021 JOURE – Vandaag een interessante ontmoeting met Albert Jan van der Singel uit Joure. Deze Jouster beoefend samen met zijn dochter Jolijn een bijzondere sport, namelijk de sledehondensport.

Een “Husky”
Toen hij ging trouwen had hij de wens om ooit een “Husky” aan te schaffen. Maar toen hij zich er eenmaal in had verdiept, leek het hem beter om dit eerst uit te stellen. Want een Husky vraag héél véél tijd, ruimte én aandacht. Nu zijn we 35 jaar verder en is hij inmiddels 9 jaar de trotse eigenaar van de Syberische Husky, “Aurora Luna”, roepnaam Luna. Zijn dochter Jolijn heeft dezelfde liefde voor dit ras. Sinds zes jaar is zij in het bezit van de Husky “Mila Nora”, roepnaam Nora. Samen trainen ze de honden en nemen ze deel aan sledehondenwedstrijden binnen Nederland. Ze trainen drie keer per week. Ze gaan daarvoor naar een bosrijke omgeving zoals het Haulsterbos, Kuinrebos en de bossen van Beetsterzwaag. Hier trainen ze dan op afstanden van ongeveer zeven kilometer (dit wordt een Trail genoemd). Hierbij hebben ze de honden voor de step lopen. Al steppend leggen ze samen met de honden deze afstand af. Tijdens deze Trail kunnen ze echt hard rennen. Dat is wat dit ras het liefste doet. De honden halen dan een gemiddelde snelheid van zo’n 17 tot 20 km. per uur op deze kortere afstand (Trial) en ongeveer een gemiddelde snelheid van 11 km. per uur op de langere afstanden (Distance).

Welzijn
Het welzijn van de hond speelt een belangrijke rol. Zo is het verstandig dat de hond zeker 1,5 á 2 jaar oud moet zijn, wil je hem in kunnen zetten voor de sport. De botten en spieren moeten goed uitgegroeid en ontwikkeld zijn. Als de honden niet lekker in hun vel zitten of als ze zich anders gedragen dan normaal, dan wordt de training of wedstrijd afgebroken. Het belangrijkste is dat beiden er plezier aan beleven. Zowel de hond als de baas. Het is een gezamenlijke sport. De dieren hebben ze niet alleen voor de sport maar ook als  huisdieren. Beide honden mogen dan ook altijd lekker bij hen in huis zijn.

Sledehondensport
Negen jaar geleden werd de aanschaf van de hond “Luna” werkelijkheid. Albert Jan had zich helemaal verdiept in dit type ras en zocht uit waar ze geschikt voor zijn. Hij ging bij wedstrijden kijken en zocht naar verdere informatie op internet. Na zijn speurtocht kwam hij erachter dat deze rashond eigenlijk overal voor ingezet kan worden. Hij vond dan ook dat hij “iets” met de hond moest gaan doen. Bij het bezoeken van de sledewedstrijden, begon het steeds meer bij hem te kriebelen. En al gauw was zijn keuze gemaakt.

Goed laten voorlichten
Hij geeft aan, dat het héél belangrijk is, dat als je aan deze sport wilt gaan beginnen of als je van plan bent om een sledehond aan te schaffen, dat je je “goed moet laten voorlichten”. Wat komt er allemaal bij de verzorging kijken. Wat zijn de kosten van onderhoud. Hoeveel beweging heeft zo’n hond nodig. Heb je voldoende tijd om de hond veel te laten bewegen. Want vooral deze honden moeten hun energie kwijt kunnen. Dat is echt essentieel. Pas als men zich hier goed in verdiept heeft, kan men  tot de aanschaf van een hond overgaan. Hierover kun je bij de Sledehondenclub ook goede voorlichting krijgen. Om een sledehond te laten trekken heb je ook een vergunning nodig. Hiervoor moet hij jaarlijks door de dierenarts worden gekeurd. Het keurbewijs dient opgestuurd te worden naar het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij voor het verkrijgen van de daadwerkelijke vergunning. Dit geldt niet voor honden die in het bezit zijn van een stamboom. Het is verplicht om de vergunning of de stamboom altijd bij je te hebben tijdens de training en wedstrijden.

Open wedstrijden
De beide liefhebbers zijn lid van de sledehondenclub DASSC (Dutch Allround Sleddog Sports Club) in Apeldoorn, welke ongeveer tachtig leden heeft. De club organiseert een paar keer per jaar open wedstrijden. Hier kun je als belangstellende voor sledehonden volop informatie krijgen over de sport en de rassen. Ook kan deze club je begeleiden bij de aanschaf van een sledehond en bij de deelname aan een open wedstrijd.

Verschillende disciplines
Bij de wedstrijden kan er voor verschillende disciplines ingeschreven worden. Zo kun je bijvoorbeeld met de hond hardlopen, steppen en mountainbiken. Dit kan met één of meerdere honden. Voor het trekken van een karretje zijn meerdere honden verplicht. Want dit is een stuk zwaarder. De honden krijgen tijdens het rennen opdrachten door middel van het geven van commando’s. Dit gebeurt wereldwijd in het “Inuit” (de Eskimotaal). Op deze manier worden ze door het parcours heen geloodst.

Afstanden
Op de wedstrijden kan gekozen worden voor verschillende afstanden. Zo is er een “Trail”, van 7 kilometer en een “Distance” van 16 kilometer. De wedstrijden beginnen al op de vrijdagavond. De honden worden dan gecheckt door de dierenarts. Zaterdags begint de Trail en de Distance. Doe je mee aan de Distance, dan ga je op de zaterdagochtend een ronde doen van 16 kilometer. Hierna is er drie uur pauze (bivak genaamd) en zit je ergens midden in het bos. Hierbij moet je zelfvoorzienend zijn. Daarna doe je nog een ronde van 16 kilometer. Op zondag wordt dezelfde ronde  nog twee keer gereden, waarbij de tweede ronde iets korter is om vervolgens door de finish te gaan. Tussendoor worden de honden gecontroleerd door de dierenartsen. De honden moeten voor alle afstanden goed getraind te zijn. Albert Jan verteld hoe fantastisch deze wedstrijden voor de honden zijn. Ze kunnen zich echt uitleven en ze zijn dan helemaal in hun element!

Temperatuur
De temperatuur en de vochtigheidsgraad spelen bij deze honden een belangrijke rol. Er wordt niet getraind als de temperatuur boven de 15 á 16 graden komt. Vanwege hun dikke vacht kunnen ze onvoldoende hun warmte kwijtraken. Daarom zijn er alleen in het najaar en in de winter trainingen en wedstrijden.

Trainingsrondje
Na het interview spannen Albert Jan en Jolijn hun honden “”Luna en Nora” , in voor de steps. Beiden dragen een op maat gemaakt tuig. Als de honden ingespannen zijn maken we enkele foto’s in de straat. De honden reageren enthousiast! Ze weten al dat ze weer gaan trainen. Vervolgens starten Albert Jan en Jolijn hun trainingsrondje richting de Haulster bossen.

Wil je graag meer weten over deze sport kijk dan op www.dassc.nl of op de Facebookpagina: @Slidehûn Fryslân Joure