De Heembrêge in Joure feestelijk geopend tijdens Koningsdag

30-04-2022 JOURE – Op woensdag 27 april, tijdens Koningsdag, opende wethouder Irona Groeneveld ‘De Heembrêge’ in Joure. Dit in gezelschap van een honderdtal bewoners van de Boeresingel. De duurzame brug ligt gelegen aan de Boeresingel / Harddraversweg en slaat op Koningsdag dus letterlijk een brug tussen de bewoners van woonwijk ‘t Heem.

Duurzame brug
Naast een doordacht ontwerp, bestaat de brug voor 30 procent uit gerecycled beton en zijn de dekdelen herbruikbaar. Daarnaast zijn de grote stalen raat-liggers aan de zijkanten, de leuningen en de stalen funderingspalen gemaakt van hergebruikt staal. Ook bestaat het metselwerk van gebruikte stenen. Dit alles zorgde voor een flinke vermindering van milieukosten en CO2 uitstoot. Aansluitend is er een zogenoemde onderleider onder de brug door aangelegd voor Wetterskip Fryslân. Door deze leiding wordt het afvalwater direct geperst richting de rioolzuiveringsinstallatie.

Wethouder beheer openbare ruimte Irona Groeneveld: “We zijn best trots op deze brug die niet alleen erg duurzaam is, maar er ook nog eens prachtig uitziet. Daarmee is het ook nog een parkjuweel naast de andere parkobjecten in/nabij park Heremastate, waaronder de bruggetjes en bankjes, die allemaal zijn vormgegeven in een landschappelijke stijl.”

Hoge betrokkenheid bewoners
Ook de bewoners zijn blij en trots op de brug: “Het is een prachtige afsluiting van een bijzonder mooi wooncomplex waar ook de gemeente goede sier mee kan maken”, laat één van de bewoners van ’t Heem II weten. De betrokkenheid van veel buurtbewoners bij het proces was groot. Regelmatig kwamen zij tijdens de werkzaamheden bij elkaar om een praatje te maken en de vorderingen te bespreken.

Prijsvraag
De bewoners organiseerden zelfs een prijsvraag voor de naam voor de brug. Uiteindelijk is ‘De Heembrêge’ het meest ingebracht en de winnende naam geworden. Voor de bedenkers daarvan hadden de Vereniging van Eigenaren van ’t Heem I en II dinerbonnen beschikbaar gesteld. Hoewel de naam (nog) niet is geformaliseerd, wordt deze naam in de volksmond al wel genoemd. “We hopen dat de bedachte naam straks ook de officiële wordt, die dan op een mooi naambordje op de brug komt”, aldus een buurtbewoner.