De Fryske Marren heeft het meest energiezuinige woningaanbod van Friesland

24-01-2020 JOURE – Van alle Friese gemeenten heeft De Fryske Marren het meest energiezuinige aanbod van koopwoningen. Dit blijkt uit onderzoek van online winkelcentrum Beslist.nl dat de energielabels van ruim 100.000 te koop staande woningen en recent verkochte koopwoningen analyseerde. Sinds 2015 is het voor woningverkopers verplicht om een energielabel te overhandigen aan nieuwe bewoners.

Ruim twee op tien woningen in De Fryske Marren hebben zuinigste energielabel
Voor het kopen van een energiezuinige woning kun je prima terecht in De Fryske Marren. Ongeveer 23% van woningen die binnen deze gemeente in de verkoop staan of recent verkocht zijn, beschikt over het meest zuinige energielabel (A). Ook worden veel woningen aangeboden met energielabel B (24%), energielabel C (25%) en energielabel D (14%). Eveneens 14% van de woningen beschikt over een energielabel E of lager.

Landelijk gezien staat De Fryske Marren op de 67e plek van de bijna 300 gemeenten waarvan het woningaanbod groot genoeg was om een gemiddelde energiezuinigheid te kunnen berekenen. Almere heeft van alle gemeenten het meest energiezuinige woningaanbod.

Alle Friese gemeenten die onderzocht zijn en hun positie op de landelijke ranglijst: De Fryske Marren (67e plek), Smallingerland (98e plek), Ooststellingwerf (111e plek), Tytsjerksteradiel (147e plek), Achtkarspelen (158e plek), Heerenveen (164e plek), Opsterland (186e plek), Waadhoeke (195e plek), Súdwest-Fryslân (215e plek), Weststellingwerf (216e plek), Leeuwarden (222e plek) en Noardeast-Fryslân (239e plek).

Friesland scoort middelmatig met aanbod energiezuinige woningen
Op provinciaal niveau komen woningen in Friesland middelmatig uit het onderzoek. Zo heeft 19% van de woningen energielabel A. Een flink verschil met bijvoorbeeld Flevoland waar liefst 42% van de woningen beschikt over een A-label. In Limburg (met slechts 16% van alle koopwoningen energielabel A) is het aanbod van energiezuinige koopwoningen het kleinst.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op https://www.beslist.nl/info/wonen.html