De derde generatie Van Delden

13-10-2020 JOURE Bauke van Delden, de vader van Jelle Rienk, was ooit een bekende keeper bij Voetbalvereniging “De Kooi” in Joure. Naast het voetballen wilde hij graag wat om handen hebben en begon in 1932 een sigarenwinkel in Joure. Deze stond op de plek waar nu de Etos is gevestigd. Het was als het ware een kiosk naast een garage. Veel bekende voetballers begonnen in die tijd een sigarenwinkel. Op deze manier onderhielden zij hun sociale contacten. Op een gegeven moment kwam er een pand te koop. Dit stond op een markante plek in Joure. Namelijk op de hoek van de Midstraat en de Torenstraat. Samen met een kennis kocht hij het pand. Het gezin verhuisde er vervolgens naartoe. Later kocht Bauke zijn compagnon uit en ging daarna samen met zijn vrouw de sigarenwinkel runnen.

Machinefabriek Hubert
Jelle ging van school en werkte een tijdje bij Machinefabriek Hubert in Sneek. Het was heel gezellig want hier werkten veel van zijn vrienden. Echter het werk was niet helemaal zijn ding. Hij ging bij zijn moeder in de sigarenwinkel werken. Jelle zijn vader was op jonge leeftijd overleden en zijn moeder kon de hulp van Jelle wel gebruiken. Later heeft hij de winkel van haar overgenomen. Inmiddels heeft hij ruim vijftig jaar achter de toonbank gestaan. Nu is hij het rustig aan het afbouwen. Zijn zoon Bauke, vernoemd naar zijn opa, heeft in het voorjaar van 2018 de zaak overgenomen.

Studie
Eerst was er geen sprake van dat Bauke de zaak zou overnemen. Door zijn studie Nationale Handel en Groothandel kwam hij bij Regts B.V. in Joure terecht. Hij begon er als stagiair en kreeg daarna een vaste aanstelling. Uiteindelijk heeft hij hier negen jaar gewerkt. Het werk bij Regts had veel raakvlakken met het werk in de sigarenwinkel. Zoals het beheer van de voorraden en de contacten met de klanten. Daar heeft hij nu nog steeds profijt van.

Pensioengerechtigde leeftijd
Een paar jaar geleden bereikte Jelle de pensioengerechtigde leeftijd. Hij had al eens om hem heen gekeken voor een opvolger of een huurder. Inmiddels waren er contacten gelegd met een serieuze kandidaat. Deze kwam op een avond bij de winkel bekijken en om de eventuele overname te bespreken. Bauke kwam die avond later thuis en begroette de mensen even. De volgende dag bij het ontbijt vroeg hij wat deze mensen wilden. Ze vertelden hem dat zij waarschijnlijk de zaak gingen overnemen. Dat vond Bauke niet zo leuk… Hij ging met zijn ouders om tafel en ze praatten alles door. Bauke wilde maar al te graag de winkel overnemen. De knoop werd doorgehakt. Bauke werd de nieuwe eigenaar, de derde generatie! Dit had Jelle nooit kunnen dromen, dat zijn zoon in de voetsporen van zijn vader Bauke zou treden. En dat notabene in hetzelfde pand.

Regelgeving
Tegenwoordig hebben ze veel te maken met de nieuwe regelgeving. Elke keer wordt dit door de overheid aangescherpt. Zo mogen ze onder andere niet adverteren met rookwaren. Mogen er straks geen pakjes rookwaar in het zicht staan en komen er neutrale verpakkingen. Dat maakt het runnen van de sigarenwinkel best wel lastig. Ze volgen de ontwikkelingen dan ook op de voet. Net als bij de komst van de e-sigaret. Hier hebben ze gelijk met hun assortiment op ingespeeld. Achteraf was dit  een goede zet. De marges op de rookwaren zijn dusdanig laag dat er naast de rookwaren ook kranten, loten en tijdschriften worden verkocht.

Speciaalzaak
Door zich te onderscheiden van de andere verkooppunten, hebben ze een heel groot assortiment opgebouwd en staat de service bij de Van Deldens hoog in het vaandel. Het verschil met een supermarkt is dat het sigarenmagazijn van de Van Deldens echt een speciaalzaak is. Zij mogen nog uitleg geven over de producten die ze verkopen. Dit mag de supermarkt niet doen, terwijl de prijzen er hetzelfde zijn. Hun assortiment is enorm. Veel mensen weten dit en komen van heinde en verre om hier hun inkopen te doen.

Kennis
De kennis van de producten wordt gaandeweg opgebouwd. Zo krijgen ze veel informatie van de vertegenwoordigers. Regelmatig vinden er bedrijfsbezoeken plaats waar informatie en ervaringen worden uitgewisseld. Ze lezen vakliteratuur en natuurlijk proberen ze zelf ook wel eens wat uit. Het is voor Bauke, als jonge ondernemer in deze tijd, best wel een uitdaging om een eigen bedrijf te hebben. Zeker ook wat de regelgeving gaat doen.

Leugenbankje
Verder is elke dag anders. Je weet nooit wat voor klant er binnen komt. Zo is de winkel op zich een sociale ontmoetingsplaats. Normaal gesproken staat er altijd een “leugenbankje” in de zaak. Hier kunnen de mensen even gaan zitten om hun verhaal te doen. Zo worden er “speciale vertrouwensbanden” met de klant opgebouwd. Sommige klanten komen al hun hele leven lang bij de Van Deldens. Ze leveren veel service. Zo wordt er altijd nog shag naar een oude mevrouw gebracht die slecht ter been is en krijgen honden altijd een lekker hondenkoekje.

Bauke van Delden

Bijzondere geur
Jelle probeert het werk nu wat af te bouwen maar in de winkel is er altijd wel wat te doen. Zomers is het drukker dan in de winterperiode. Veel toeristen brengen een bezoek aan de speciaalzaak. Bauke is dan blij met wat extra hulp van zijn vader. Soms komen er mensen graag even binnen om “de bijzondere tabaksgeur” in de winkel te ruiken. Het interieur van de winkel ademt een nostalgische sfeer uit. Verschillende oude tabakspotten, spreuken, beeldjes, trommeltjes en affiches sieren de “smûke” zaak. Klanten brengen zelfs “curiosa” mee voor in de winkel. 

Motorrijden
Beiden mogen graag motorrijden. Jelle op een oldtimer en Bauke op een modernere motor. Jelle heeft veel oldtimers gehad maar heeft er inmiddels verschillende weg gedaan. Hij is nog wel lid van een Oldtimerclub. Naast het ondernemerschap houdt Bauke weinig tijd voor hobby over. Na zijn werkdag vindt hij het best wel fijn om even lekker rustig aan te doen of een blokje te toeren met de motor.

Toekomstvisie
Bauke bereidt zich voor op de nieuwe regelgevingen. Hij heeft al verschillende ideeën in zijn hoofd hoe hij dit aan gaat pakken. Hoe de winkel er in de toekomst uit zal gaan zien is nog even de vraag. De Van Deldens hopen in ieder geval dat het originele interieur van de winkel gehandhaafd mag blijven. Dit is nog even afwachten van wat de regelgeving hierover zal gaan zeggen…

(Tekst en Foto’s van Grietje van der Reijnst-Brak)