Dagelijkse portie energie met de daily mile


18-09-2017 JOURE – Leerlingen van de Twa Fjilden rennen en lopen meerdere malen per week hun Daily Mile. Het doel van de Daily Mile is heel simpel: fittere kinderen door 15 minuten per dag (hard)lopen op school. Het concept komt oorspronkelijk uit Schotland, maar inmiddels doen ongeveer 3000 scholen mee aan de Daily Mile. De Twa Fjilden is daar een van de scholen van.

Op de Twa Fjilden hebben ze het concept daarbij iets aangepast: de dagelijkse Engelse mijl, zo’n 1600 meter, wordt door de bovenbouw drie dagen per week op het plein of door het dorp gerend. Op de overige dagen lopen de leerlingen naar hun gymlocatie en wordt er gegymd. De midden- en onderbouw rennen en lopen hun ‘Daily Mile’ een of twee keer per week. 

De Twa Fjilden heeft de Daily Mile vorig jaar ingevoerd en ervaart het concept als erg succesvol. De Daily Mile geeft een dagelijkse portie energie en zorgt voor plezier in bewegen. Het rennen en lopen vindt plaats op een veilige locatie bij de school in de buurt en het weer vormt nauwelijks een belemmering. 
De Daily Mile stimuleert op een laagdrempelige manier voldoende bewegen en een gezonde leefstijl op school. Iedere leerling kan meedoen, leerlingen hebben geen extra kleding nodig en hoeven zich niet om te kleden.

Iedereen doet met plezier mee – het is geen gymles en het is niet competitief, – en ondertussen bouwen de leerlingen aan hun conditie, relaties, vertrouwen en veerkracht.
Wanneer kinderen weer in hun lokaal zijn, merken de leerkrachten dat het de kinderen helpt zich te focussen. Leerlingen en leerkrachten blijken daarbij vindingrijk in het bedenken van verschillende Daily Mile varianten. Zo werd vorig jaar een speciale estafettevorm van de Daily Mile bedacht: de run-bike-run.

De Twa Fjilden werkt voor het stimuleren van een gezonde leefstijl nauw samen met de Beweeg- en Cultuurfunctionarissen van de gemeente De Fryske Matten. Zo wordt het drinken van water op school gestimuleerd door het gebruik van eigen waterbidons door de leerlingen. Daarnaast trekt de school samen met de Beweeg- en Cultuurfunctionarissen op bij het organiseren en oefenen voor laagdrempelige of meer uitdagende loopwedstrijden voor de jeugd in de gemeente.