Cybercriminelen misbruiken de coronacrisis

24-03-2020 JOURE – De wereld is in de ban van het coronavirus. Helaas maken cybercriminelen hier misbruik van. Met misleidende websites, phishingmails, frauduleuze telefoongesprekken en nep-smsjes over het coronavirus spelen ze handig in op de behoefte aan informatie en de onzekerheid. Waar moet u op letten? We hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet:

Tip 1: Kijk kritisch naar de afzender van een e-mail
Controleer altijd de afzender van de e-mail die u opent. Is dit een onbekend e-mailadres? Ziet de afzender er verdacht uit? Open de e-mail dan niet.

Let op! Wij zien dat er e-mails en sms’jes rondgaan die zogenaamd vanuit overheidsinstanties, (nep)bedrijven of werkgevers worden verstuurd. Wees hier alert op. De berichten lijken vaak geloofwaardig, maar toch zijn er dingen waaraan u een ‘fout’ bericht kunt herkennen. Het stappenplan van de Fraudehelpdesk kan u hierbij helpen.

Tip 2: Klik nooit zomaar op een link
Cybercriminelen grijpen het coronavirus aan om nepmails en sms’jes te versturen met besmette links. Hiermee kunnen zij persoonlijke gegevens inzien of uw computer infecteren met een virus of malware. Als u met uw muis over een link zweeft (niet klikken!), ziet u het webadres waar de URL naar verwijst. Vertrouwt u het niet? Klik dan niet en verwijder het bericht.

Tip 3: Geef nooit zomaar persoonlijke gegevens of wachtwoorden
Criminelen hengelen naar uw codes, beveiligingsinformatie of persoonsgegevens om die te misbruiken. Dat heet phishing. Het gaat vaak via e-mail, maar gebeurt ook telefonisch, en met brieven en sms’jes. Een algemene stelregel is dat voorzichtigheid en terughoudendheid altijd goed is waar het gaat om het delen van persoonlijke informatie. Bekijk goed of het noodzakelijk en veilig is ergens uw bankrekeningnummer, creditcardgegevens, BSN of andere belangrijke gegevens in te vullen.

Tip 4: Pas op voor nep-webshops die corona gerelateerde producten aanbieden
We zien dat mensen worden opgelicht door nep-webshops die producten als mondkapjes of handgel aanbieden. U betaalt wel voor deze producten, maar ze worden niet geleverd. Nep-webshops herkent u vaak aan het feit dat ze alleen een betaalmogelijkheid via een link aanbieden, in plaats van reguliere mogelijkheden zoals iDeal.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? De Consumentenbond heeft op een rijtje gezet hoe cybercriminelen de coronacrisis misbruiken.
Ook kunt u de themapagina van de Politie bekijken wanneer u meer wilt weten over phishing.

Bent u slachtoffer geworden van oplichting? Doe dan altijd aangifte hiervan bij de politie. U kunt 0900 8844 (lokaal tarief) bellen voor een afspraak