Cursus (H)eerlijk moestuinieren in Bibliotheek Joure

09-02-2022 JOURE – Wie graag verse groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin wil eten  maar geen idee heeft hoe te beginnen kan in de Bibliotheek in Joure deelnemen aan de cursus (H)eerlijk moestuinieren.

De cursus bestaat uit een online gedeelte dat vanuit huis gevolgd kan worden en vier praktijklessen. Deze praktijklessen zijn in de Bibliotheek en geven o.a. antwoord op de vraag hoe je ervoor zorgt dat er een grote, sterke plant uit een zaadje komt en hoe je de bodem van je tuin gezond houdt zonder bestrijdingsmiddelen in te zetten. Als extraatje wordt er in juni een bezoek gebracht aan de Permatuin in Joure en in oktober is een filmavond waar men na het kijken van een interessante documentaire met elkaar in gesprek gaat.

De eerste praktijkles is op woensdag 16 maart. Voorafgaand aan deze les neemt u thuis eerst het online gedeelte door. De volgende lessen zijn in april en mei en de laatste praktijkles is op 14 september. Er is plaats voor 12 deelnemers. Kosten voor de cursus bedragen € 14,- voor leden van de Bibliotheek, niet-leden betalen € 20,-.  Aanmelden voor deze cursus kan via www.bmf.nl

De praktijklessen worden ondersteund door de jarenlange ervaring van Janet Pasveer en haar collega Tine Sietsma van Roeach. De e-learning cursus moestuinieren die zij ontwikkeld hebben heeft als groot voordeel dat u deze in uw eigen tempo kunt volgen, op een moment dat het u uitkomt. Met duidelijke uitlegvideo’s, praktische tips en instructies is het leren tuinieren een feestje. Men krijgt via de leeromgeving (ook via de app) toegang tot een community waar u vragen kunt stellen.

De cursus (H)eerlijk moestuinieren gaat over het samenwerken met de natuur volgens de principes van permacultuur. Vooral het bodemleven is hierbij belangrijk. Wie doorheeft hoe dit werkt kan moestuinieren zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest en kweekt eigen biologische groente, fruit en kruiden. (H)eerlijk! Natuurlijk is het een kwestie van gewoon proberen, maar het is ook heel fijn om een groep mensen om je heen te hebben waarmee je ervaringen kunt uitwisselen en vragen aan kunt stellen. Tijdens de cursus is er ruimte voor eigen inbreng, zodat men vooral van elkaar kan leren. Daarnaast biedt de Bibliotheek toegang tot de Zadenbibliotheek, verschillende boeken en andere praktische hulpbronnen.