Consumptie verse groenten en fruit stabiliseerde in 2022

11-01-2023 JOURE – De consumptie van groenten en fruit thuis daalde in 2022 met 3%. In horeca en catering groeide het verbruik daarentegen met 58%. Netto geeft dit voor 2022 hetzelfde resultaat voor consumptie van groenten en fruit als in 2021. Er is een verschil tussen groenten en fruit: de consumptie van groenten groeide met 3% die van fruit daalde juist met 3%.

Overall betaalden consumenten meer per kilo product. Zo steeg de prijs van een kilo groenten gemiddeld met 7% en een kilo fruit met 3%. Groenten en fruit stegen relatief minder in prijs vergeleken met de totale inflatie in Nederland over alle bestedingen in 2022. 

De verkoop van verspakketten groeide met 20% in 2022. Het aantal kopers nam met 3%. De gemiddelde prijs daalde met 2%. In 2022 bedroeg de omzet in verspakketten 110 miljoen euro. In 2022 namen de online-bestellingen van maaltijdboxen met 16%. Het aantal kopers steeg met 1%. De prijs van een box steeg gemiddeld met 10%. Maaltijdboxen bevatten naast groenten en fruit tevens andere maaltijdcomponenten als kruiden, vlees, vis, pasta, rijst etc.

Het aandeel online verkopen in de totale verkopen van groenten en fruit blijft stabiel op 7%. In 2022 bestelden iets meer huishoudens online groenten en fruit. Het volume per bestelling daalde licht, maar de prijs steeg met 4%. Dit resulteerde in een omzetstijging van 2% voor online gekochte groenten en fruit. 

Huishoudens uit alle inkomensklassen kochten minder groenten en fruit. Daaruit kan worden gecocludeert dat de prijs een rol speelt bij de aankoop van groenten en fruit.

Dit bericht werd u aangeboden door:

https://www.werkfruitbox.nl