Commissaris Leemhuis vraagt aandacht voor landbouwsector


08-01-2017 JOURE – In haar nieuwjaarstoespraak heeft commissaris van de Koning Joan Leemhuis vrijdag aandacht gevraagd voor de positie van de landbouwsector. Agrariërs vinden dat de belangenbehartiging van de land- en tuinbouw regionaal en landelijk beter kan. Dit is onder meer terug te voeren op het verdwijnen van de productschappen, het Landbouwschap en het ministerie van Landbouw. Volgens de commissaris is de sector erbij gebaat dat hier verandering in komt.

Een goede nationale belangenbehartiging was voorheen één van de steunpilaren van de sterke positie die de Nederlandse land- en tuinbouw internationaal inneemt. Buurlanden keken daar jaloers na. Met het verdwijnen van de productschappen en het ministerie is dit veranderd. Het departement ging op in het ministerie van Economische Zaken, dat volgens boeren te juridisch handelt.

Mevrouw Leemhuis pleit ervoor dat ondernemers en overheid weer zorgen voor een goede nationale belangenafweging voor de agrariërs. ,,Als we dat niet op een andere manier beter kunnen regelen, zeg ik: laat het ministerie van Landbouw maar terugkeren. De vorming van een nieuw kabinet biedt hiervoor een uitgelezen kans’’, aldus de commissaris. Dit kan de positie van de sector – die een moeilijk jaar heeft gehad – versterken.