College De Fryske Marren ‘past’ voor alcohol

08-01-2020 JOURE – Gemeente De Fryske Marren doet mee aan IkPas. Het voltallige college van burgemeester en wethouders zet hun alcoholgebruik op pauze en drinkt de hele maand januari geen alcohol. De collegeleden willen hiermee graag het goede voorbeeld geven en dagen alle inwoners uit om met hen mee te doen.

Alcoholgebruik onder jongeren
Uit recent onderzoek is gebleken dat jongeren in De Fryske Marren te gemakkelijk aan alcohol kunnen komen. Het is niet alleen verboden om alcohol te verkopen aan minderjarigen, het is vooral niet goed voor hun gezondheid. Burgemeester Fred Veenstra liet tijdens de nieuwjaarstoespraak weten dat de gemeente hier in 2020 op in wil zetten: “Ik wol my sterk meitsje om mear prioriteit oan it alkoholgebrûk ûnder de jeugd te jaan yn ús hanthaveningsplan en wy sille hurd wurkje oan it ûnderwerp yn ús nije sûnensbelied.
Mar it ynstellen fan in goed foarbyld is ek wichtich. Dêrom hawwe wy as College van B en W besletten om diel te nimmen oan de IkPas-kampanje. Wy sette ús alkoholgebrûk op pauze. Wy drinke dizze moanne gjin alkohol en roppe elkenien op om itselde te dwaan.”

IkPas
‘IkPas’ is een initiatief van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) waarbij mensen voor dertig of veertig dagen stoppen met het drinken van alcohol. De campagne maakt mensen meer bewust van hun alcoholgebruik. Je kiest bewuster of, wanneer en hoeveel je wilt drinken in plaats van de handelen uit gewoonte. Bijna elk land heeft een soortgelijke actie. Zo voeren de Britten hun goede voornemens uit tijdens Dry January.

De voordelen van minder alcohol
Meer dan de helft van de deelnemers aan de actie zegt dat ze beter slapen. Ook voelen ze zich lichamelijk en mentaal fitter. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 70% van de deelnemers een half jaar na de actie nog steeds minder drinkt dan voor de deelname aan IkPas. Met de pauzeperiode stel je ook een voorbeeld aan jongeren. De helft van de deelnemers heeft het gevoel dat ook echt te hebben gedaan. Ook jongeren merken dit op, zo bleek uit het onderzoek.