Code geel – Vanaf vanavond zware windstoten

16-02-2022 JOURE – Nederland krijgt te maken met wind die in de kustgebieden stormachtig worden. Op de Wadden is enige tijd westerstorm niet uitgesloten. Daarbij zijn zeer zware windstoten mogelijk tot ruim boven de 100 km/uur. Boven land waait een harde westelijke wind. De eerste windtoename wordt al merkbaar in de loop van woensdag.

Vrijdag mogelijk nog heftiger
Vrijdag komt de tweede stormdepressie langs. De koers van dit lagedrukgebied levert nog wel vraagtekens op en dat heeft grote gevolgen voor het daadwerkelijke weerbeeld later op vrijdag. De meeste modellen laten de kern over het centrale deel van het Verenigd Koninkrijk trekken. De Engelse weerdienst heeft de storm daarom de naam Eunice gegeven omdat ook nu weer grote problemen worden verwacht door de wind en de rukwinden.

Komt deze koers uit dan blijft Nederland ten zuiden van de kern en dat betekent een vol windveld uit westelijke richtingen. Aan zee en op de Wadden is dan stormkracht (9 of 10 Bft) met zeer zware windstoten (100-125 km/uur) mogelijk. Ook boven land is de wind hard of soms stormachtig met windstoten rond 100 km/uur. Daar staat tegenover dat het meest actieve weergebied ten noorden van ons land blijft.

Enkele scenario’s gaan nog verder en houden de kans open op windkracht 10 tot 11 aan de kust met zeer zware windstoten van 120 tot 140 km/uur. In de westelijke provincies is dan stormkracht ook niet uitgesloten.

Een enkel ander model kiest voor een meer zuidelijke koers en laat de storm vanuit het zuidwesten opdoemen en over Nederland trekken. In eerste instantie valt het dan met de wind wel mee, maar wordt het wel vrijdag in de loop van de dag kletsnat. Er zijn zelfs wat natte sneeuw signalen voor het uiterste noordoosten van het land, maar die kans is niet erg groot. Met deze uitkomst wordt de avondspits hard geraakt door de grote hoeveelheid neerslag en zullen er veel file’s zijn.

Overigens zal bij de zuidelijk uitkomst de wind achter het stormlaag nog even flink toenemen vanuit het noordwesten. Dit kan met de huidige timing nog een zeer onstuimige vrijdagavond opleveren met hoge waterstanden langs de noord- en de noordwestkust. Het is dan ook springtij.

Donderdag is de verwachting al vrij zeker. Vrijdag moeten er nog een aantal details worden ingevuld. Ongeacht de uitkomst gaan we een paar onstuimige dagen tegemoet met zowel op donderdag en vrijdag regionaal stormkracht.