Burgerpartij De Fryske Marren: Wat heeft de gemeente te verbergen?

04-07-2019 JOURE – In de jaarstukken vindt de Burgerpartij De Fryske Marren een bedrag terug wat uitgegeven is aan juridische kosten. Als de we vragen aan de wethouder hoe het precies zit met de uitgaven krijgt de partij geen antwoord. De wethouder weigert antwoord te geven en weigert ook op het verzoek in te gaan om de specifieke gegevens op te nemen of kenbaar te maken aan de gemeenteraad. Weet de wethouder niet wat er allemaal juridisch gebied financieel gebeurd of houd hij zich bewust stil?

In de periode 2014 – 2017 kende de gemeente 49 rechtszaken. Slechts 2 hiervan werden gewonnen. Niemand weet wat voor de bedragen er door de gemeente in deze periode zijn uitgegeven. Inmiddels is wel een bedrag van €609.000,- te vinden in het jaarstuk van 2018. Maar is dat wel een juiste weergave? De gemeente heeft namelijk ook geld uitgegeven om mensen financieel te compenseren of uit te kopen. Dan rijst de vraag of dat ook onder diezelfde juridische kosten vallen of dat deze(n) uit een ander potje komen.

De Burgerpartij De Fryske Marren heeft eigenlijk 3 simpele vragen:
1 – Hoeveel rechtszaken heeft de gemeente afgelopen jaar gehad?
2 – Hoeveel geld is er aan rechtszaken uitgegeven?
3 – Hoeveel geld is er uitgekeerd aan compensatie?
Het zure is dat de gemeente haar eigen inwoners mee betalen aan de rechtszaken die de gemeente voert. Rechtszaken veelal gericht tegen haar eigen burgers.

Waarom is de gemeente zo terughoudend over deze cijfers? Is de gemeente bang voor een gewelddadige opstand als deze cijfers bekend worden? Is de gemeente bang dat er iemand verantwoordelijk moet worden gehouden voor het gevoerde beleid of spelen hier andere belangen mee? Of is de gemeente bang dat een door de Burgerpartij De Fryske Marren eerder voorgesteld Onafhankelijk Aanspreekpunt Gemeente (OAG) doorgang zal vinden? Hoeveel geld zou de gemeenschap bespaard blijven als er geschillen laagdrempelig kunnen worden opgelost?

De gemeente pretendeert dat zij open en transparant zijn. In onze beleving is de transparantie op dit gebied niets minder dan een kuub onontgonnen IJsselmeerzand. De Burgerpartij De Fryske Marren zal bij iedere mogelijke gelegenheid opnieuw hier vragen over blijven stellen totdat de vragen beantwoord zijn.