Burgerpartij De Fryske Marren over ‘motie van wantrouwen’

22-02-2019 JOURE – De FNP wethouders hebben nadat de motie van wantrouwen werd gesteund door de diverse oppositie partijen, per direct ontslag genomen. De politieke opportunisten uit de oppositie vlogen nog voordat de stemming was voltrokken vol ongeduld richting de coalitie om duidelijk te maken dat zij de ideale kandidaat zijn om de lege stoelen van de FNP in te vullen.

Dat er iets moest gebeuren om politiek verder te kunnen en een nieuwe coalitie te vormen, was wel duidelijk. Maar het gewicht dat er aan de motie van wantrouwen hing vond de Burgerpartij De Fryske Marren niet juist. De manier waarop de wethouders aan de kant werden gezet verdient zeker niet de schoonheidsprijs. Zij vragen zich af wat het probleem had geweest als de wethouders hun functie hadden kunnen blijven uitoefenen tot op het moment dat de nieuwe coalitie gevormd zou zijn. Zij gaven immers zelf in een verklaring aan dat zij dan met alle begrip en respect een stap opzij hadden gedaan voor de nieuwe wethouders wanneer dit aan orde was geweest. Bovendien hadden de lopende dossiers, voorzien met uitleg, over gedragen kunnen worden aan hun opvolgers. De burgerpartij De Fryske Marren was dan ook niet tegen het vertrek van de wethouders, het was de manier waarop waar zij moeite mee hadden.

Dit weekend vinden er in het belang van de nieuw te vormen coalitie, verkenningsgesprekken plaats. Terwijl de vertrokken wethouders waarschijnlijk nog aan het bij komen zijn van de schrik, is het de vraag of de Gemeente De Fryske Marren over 9 maanden opnieuw een moeilijke bevalling krijgt te verduren. Dit was namelijk ook de tijd hoelang de coalitie met het CDA, VVD en de FNP standgehouden heeft. Met nog meer politieke meningen en partijen in de coalitie zal het er zeker niet makkelijker op worden om het gemeentelijke ‘schip’ op koers te houden.

Hopelijk ligt de nieuwe coalitie onderling niet weer zo snel met elkaar op ramkoers. Vanaf het uitzicht op het IJsselmeer bij Mirns, houdt de Burgerpartij de Fryske Marren dan ook een oogje in het gemeentelijke zeil en zullen zij moeten afwachten of ook het aankomende coalitie schip weer (snel) zal stranden.