Burgemeester wil gesprek over ‘zwarte piet’

17-11-2019 JOURE – In zijn weblog geeft Dhr. Veenstra aan volgend jaar in gesprek te willen over ‘zwarte piet’ aanleiding is een brief die hij heeft mogen ontvangen van een mevrouw die zich gediscrimineerd zou voelen omdat zij steeds vaker uitgemaakt zou worden voor ‘zwarte piet’.

Hij wil in gesprek met de organisaties van de sinterklaas intochten over het uiterlijk van de Pieten. Nu rijst de vraag of het de taak is van de Burgemeester om hier een dialoog over te beginnen of niet. Zou deze uiteindelijke beslissing niet moeten liggen bij de organisaties?

Een van de redenen van schminken is volgens een van de organisatoren belangrijk omdat herkenning minder snel optreed. ‘Het is niet bedoeld om mensen te beledigen, het is om anonimiteit te waarborgen en om kinderen een geweldig feest te geven. Als roetveeg piet is dat een stuk lastiger. Voor sommige pieten is dat een reden om te stoppen. Daarnaast is de landelijke discussie ook een reden om af te haken. De sjeu is er zo langzamerhand wel wat af’.

De heer Veenstra geeft aan dat hij niet mensen wil beledigen vanwege hun huidskleur. Hij sluit af met de zin ‘We willen toch een kleurrijke gemeente zijn waarin we samen een mienskip vormen?’

Wat vindt u? Laat het ons weten via Facebook!