Buiig, zuiden en westen het natst

25-09-2019 JOURE – Het is zwaar bewolkt en vooral in het westen en zuiden komen buien voor. Later vandaag neemt ook in de rest van het land de buienkans toe. Het wordt circa 18 graden. Morgen is het bewolkt en zijn er perioden met regen. Vrijdag zijn er minder buien en schijnt de zon wat vaker. In het het weekend is het herfstachtig met regelmatig regen en op beide dagen ook veel wind.

Het is zwaar bewolkt met slechts lokaal een opklaring en vooral in Limburg en het westen komen enkele buien voor. In het zuidwesten trekt een meer aaneengesloten buiengebied het land in. De temperatuur ligt rond 14 graden en er waait een zwakke tot matige zuid(west)enwind. Aan zee is de wind matig tot soms vrij krachtig (4-5 Bft.).

Vanochtend trekt het buiengebied vanuit het zuidwesten uit over het land en kan het op meer plaatsen enige tijd regenen. In het noorden en oosten is het op veel plekken nog een tijdje droog. In de loop van de ochtend bereikt een volgend buiengebied vanuit het zuidwesten Zeeland. Ruimte voor de zon is er nauwelijks. Als de zon ergens weet door te breken zal dit waarschijnlijk in het zuidoosten zijn.

Vanmiddag blijft het bewolkt en buiig. Tijdens het eerste deel van de middag is het daarbij natter in het zuiden en westen dan in het noorden en oosten van het land. Richting het einde van de middag wordt het ook in het noorden en oosten op steeds meer plaatsen buiig. Bij buien is vanmiddag een kleine kans op onweer, vooral in het zuiden en westen. De meest felle buien zijn voor de westelijke kustregio’s. Plaatselijk kan daar vandaag zo’n 20 mm regen vallen.

Tussen de buien door wordt het circa 18 graden. De zuiden- tot zuidwestenwind is matig, aan de kust vrij krachtig. Aan de Zeeuwse kust kan de wind later vanmiddag soms krachtig zijn, 6 Bft.

Vanavond blijft het aanvankelijk ronduit buiig. Later in de avond wordt het vanuit het westen wat droger met een enkele opklaring. Het wordt een zachte nacht met minima rond 14 graden. Tijdens de nacht komen vooral in het westen en noorden enkele buien voor en raakt het overal weer geheel bewolkt. Aan het einde van de nacht begint het in Zeeland te regenen uit een meer aaneengesloten regengebied.

Morgenochtend gaat het op steeds meer plaatsen regenen. Halverwege de ochtend regent het vooral in de zuidwestelijke helft van het land en aan het einde van de ochtend kan het in het hele land regenen.

Morgenmiddag is het regenachtig met slechts af en toe droge momenten. Aan het einde van de middag wordt de neerslag vanuit het westen meer buiig met tussendoor soms een opklaring. Vooral in de westelijke kustgebieden kan nog even de zon te zien zijn. Het wordt maximaal 18 graden in het noorden tot 20 in het zuiden. De wind draait van zuid naar zuidwest en is matig, aan de kust vrij krachtig tot later soms krachtig (6 Bft.).

Morgenavond komen landinwaarts nog enige tijd buien voor. Vooral in het zuidoosten blijft het mogelijk tot in de nacht naar vrijdag buiig. In het westen zijn er opklaringen en deze breiden langzaam oostwaarts uit. De temperatuur daalt naar circa 13 graden.

Vrijdag is het wisselend bewolkt met soms zon, maar ook enkele buien. In het westen en noorden zijn de buien het talrijkst. In het zuiden en zuidoosten is het, vooral in de middag, het zonnigst. Dit vertaalt zich ook in de temperatuur. Het wordt maximaal 17 graden op de Wadden, 18 graden in Amsterdam, 19 graden in Den Bosch en lokaal 20 graden in Limburg. De zuidwestenwind is nadrukkelijk aanwezig. In het binnenland waait het veelal matig en in de kustregio’s (vrij) krachtig. In het noordwesten kan de wind aan zee soms zelfs hard zijn, 7 Bft.

Zaterdag wordt een herfstachtige dag met een vrij krachtige, aan zee soms harde, zuidwestenwind en regelmatig buien. Tussen de buien door schijnt af en toe de zon en tijdens een zonnig moment wordt het maximaal 18 graden. Dit is overigens ook de gebruikelijke middagtemperatuur voor eind september.

Zondag lijkt een kletsnatte dag te worden. In het hele land zijn er perioden met regen en af en toe kan het flink doorplenzen. De zon zien we niet of nauwelijks. De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard (6-7 Bft.). Het wordt maximaal 17 graden.

Ook begin volgende week komt het regelmatig tot regen of buien en schijnt de zon slechts af en toe. De maximumtemperatuur ligt rond 17 graden.

Vanaf woensdag belooft het minder nat te worden met ook wat meer ruimte voor zonneschijn. Wel wordt het waarschijnlijk iets kouder. De middagtemperatuur komt uit rond 15 graden en in de nachten koelt het af tot een graad of 7.