Buien met kans op onweer

01-05-2020 JOURE – Er is een mix van stapelwolken, zon en vooral in het noorden en westen buien. Geleidelijk ontstaan in het zuiden, midden en oosten buien en deze zijn ook feller met onweer, hagel en lokale plensregen. Het wordt 12-16 graden. Morgen zijn er opnieuw buien en wordt het ‘s middags weer droog. Vanaf zondag neemt de buiigheid af en wordt het geleidelijk zonniger en warmer.

Vanochtend zijn er vrij veel wolkenvelden met lokaal wat zon. In het noorden en westen komen buien voor en geleidelijk kunnen ook op andere plaatsen buien ontstaan. Deze kunnen soms gepaard gaan met wat onweer en hagel.

Vanmiddag kunnen wat fellere buien ontstaan. De kans op onweer en hagel neemt toe en lokaal even flink regenen en ook flinke windstoten zijn niet uitgesloten. Eerst maken het westen, midden en noorden vooral kans op deze buien. In het zuidoosten en oosten is het dan nog een tijd droog met stapelwolken en zon.

Later in de middag verplaatsen de meeste buien naar het zuiden, midden en oosten. In het westen en noordwesten breekt de zon vaker door en wordt het op een enkele bui na droog.

Het wordt 12-13 graden in het noorden, zo’n 14 graden in het midden en in het zuiden en oosten kan het 15-16 graden worden. Daarmee is het iets frisser dan normaal begin mei. De wind is matig tot vrij krachtig en komt uit het zuidwesten. Aan de kust, rond het IJsselmeer en ook tijdens buien kan de wind krachtig zijn.

Vanavond komen in de oostelijke helft nog enkele regen- of onweersbuien voor. In de westelijke helft zijn droge perioden, maar af en toe kan nog een bui overtrekken. De zon kan nog een tijdje schijnen.
De buien in het oosten nemen geleidelijk af. Later op de avond trekken een paar buien over het land en is het vaak droog.

Komende nacht kunnen vanuit het westen opnieuw meer buien ontstaan en daarbij kan onweer voorkomen. De meeste buien zullen over het noorden trekken, maar ook in het midden en zuiden is kans op neerslag. De temperatuur daalt naar 6-9 graden.

Morgen ontstaan in de ochtend op verschillende plaatsen buien met lokaal ook onweer en hagel. Er zijn vrij veel wolkenvelden met lokaal wat zon.

In de middag is het aanvankelijk wisselvallig lenteweer met stapelwolken, enkele (onweers)buien en soms zon. In het westen neemt de kans op buien snel af en wordt het zonniger. Geleidelijk zal op meer plaatsen de zon doorbreken en beperken de buien zich tot het oosten. Aan het eind van de middag wordt het overwegend droog.Het is fris voor de tijd van het jaar met op veel plaatsen 13-14 graden. Daarbij staat een matige westenwind.

In de avond zijn er brede opklaringen en trekken over het noorden en noordoosten wolkenvelden. Het blijft waarschijnlijk droog. Ook in de nacht naar zondag worden geen buien verwacht. De minima liggen tussen 3 graden in het binnenland en 7 aan de kust.

Zondag wordt op de meeste plaatsen een droge dag. Vooral het westen kan zon verwachten met daarbij ook stapelwolken. In het midden en oosten zijn de stapelwolken talrijker en is het minder zonnig. Een lokale lichte bui is in de middag niet uit te sluiten. De wind is westelijke en het waait iets minder hard dan op zaterdag. Het wordt 13-14 graden aan de kust, 15-16 graden iets verder landinwaarts en in het binnenland wordt het 16-18 graden.

Maandag komt de wind uit het noorden en wordt het iets koeler. Aan de noordkust is het 12 graden en in de noordelijke provincies een graad of 14. In het midden wordt het 15-16 graden en in het zuiden kan het ruim 17 graden worden. Het weerbeeld bestaat uit stapelwolken, afgewisseld met wat zon. Daarbij is kans op een lokale bui.

Dinsdag draait de wind meer naar het noordoosten tot oosten. Hierdoor wordt het wat zonniger en neemt de kans op neerslag af. Het blijft waarschijnlijk droog met in de middag 15-18 graden. In het Waddengebied en de noordkust is het 12-14 graden.

De dagen daarna stijgt de temperatuur met op woensdag 14-19 graden en op donderdag 15-21 graden. Het is dan droog met flinke zonnige perioden. Aan het eind van de week wordt de verwachting onzekerder. Het kan vrij warm blijven, maar er is ook kans op koeler lenteweer. Het blijft tot en met zaterdag droog met zonnige perioden.