Buien met kans op hagel en onweer

13-03-2020 JOURE – Er is een mix van zon en buien en bij buien is kans op hagel en onweer. Het waait flink en het wordt 9-10 graden. In het weekend is er een mix van wolken en zon. Morgen is nog kans op een bui, zondag blijft het droog. Het wordt 9-12 graden en zondag 12 tot 16. Tot en met woensdag is het rustig weer met geregeld zon. Het wordt 11-16 graden. Vanaf donderdag wisselvallig.

Er is vanochtend een mix van wolken, soms zon en enkele buien. Bij buien is kans op hagel en in het noorden en oosten is ook onweer mogelijk. De wind waait uit het westen en is matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard en bij de Wadden eerst stormachtig, windkracht 8. Aan de noordkust en op de Wadden zijn de eerste uren zware windstoten mogelijk van 75 tot 90 km/uur. In de loop van de ochtend neemt de wind af naar matig en aan zee naar krachtig. Verder verdwijnen de zware windstoten. 

Ook vanmiddag komt het tot enkele buien en deze buien kunnen aanhoudend vergezeld gaan van hagel. De buien trekken geleidelijk naar het zuiden en in het noorden wordt het droog en klaart het flink op. De wind draait het noordwesten en neemt in kracht af. De temperatuur stijgt naar 9 graden in het noorden en naar 10 in het zuiden en dat zijn vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

Vanavond en vannacht is het droog met naast wolkenvelden ook flinke opklaringen. De temperatuur daalt in het noorden en oosten in opklaringsgebieden tot enkele graden onder nul. In het noordoosten kan het 3-4 graden vriezen, lokaal is zelfs -5 graden mogelijk. In het westen en zuiden daalt het kwik naar waarden rond of (iets) boven nul en in Zeeland wordt het niet kouder dan 3-4 graden. Door bevriezing kunnen natte weggedeelten lokaal glad zijn en lokaal ontstaat mist.

Morgen schijnt in de ochtend af en toe de zon. Er zijn ook wolkenvelden en lokaal komt het tot een lichte bui. De grootste kans daarop maakt de westelijke helft van het land. De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en neemt toe naar matig.

In de middag verandert er weinig. Er is een mix van zon, stapelwolken en lokaal een lichte bui. Veruit de meeste plaatsen houden het droog. Er waait een matige en aan zee vrij krachtige zuidenwind. De temperatuur stijgt naar 10 graden in het noorden en naar 12 in het zuiden. Op de Wadden wordt het maximaal een graad of 9.

Morgenavond en in de nacht naar zondag is het bewolkt, maar het blijft droog. De zuidenwind is matig en aan zee (vrij) krachtig. Het wordt niet zo koud als komende nacht, want het kwik daalt naar 5 graden in het noordoosten tot 7-8 in het westen en zuidwesten.

Zondag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het blijft droog en er waait een matige tot vrij krachtige en aan zee een krachtige en bij de Wadden soms een harde zuidenwind. De temperatuur stijgt naar 12-13 graden in het westen en naar 14-15 graden in het oosten en zuidoosten. Lokaal kan het 16 graden worden en in de zon en uit de wind is het dan lenteachtig.

Maandag is het rustig weer met in de ochtend wolkenvelden en zeker in de middag flinke perioden met zon. De wind waait zwak tot matig uit het westen. De temperatuur stijgt naar 10-11 graden vlak aan zee en naar 12-13 in het binnenland. In Noord-Brabant en Limburg kan het 14 graden worden.

De rest van de week is het rustig weer met naast wolkenvelden ook geregeld zonneschijn. Later in de week neemt de kans op regen toe. De temperatuur stijgt dinsdag en woensdag naar 11 tot 13 graden in het noorden en westen en naar 14-15 graden in het midden, oosten en zuiden. Lokaal kan het 16 graden worden. Aan het eind van de week gaat het kwik omlaag naar 9 tot 12 graden.