Buddy’s gezocht om netwerk ouderen te vergroten


29-09-2017 SINT NICOLAASGA – Recente experimenten met zorg au pairs en studenten als buddy’s in gemeente De Fryske Marren, toonden aan dat deze groepen kunnen helpen om het sociale netwerk van ouderen op te bouwen. De organisatie Sociaal Goud wil nu ook in andere Friese gemeenten actief worden. Daarom is de organisatie op zoek naar ouderen en buddy’s om hen met elkaar in contact te brengen.

Sociale netwerk
Of het nu maandag of zondag is, alle dagen lijken op elkaar. De sleur doorbreken valt enorm tegen als je alleen woont. Hoe ouder je wordt, hoe kleiner het sociale netwerk kan worden en dan ligt eenzaamheid op de loer. Ook een beroep doen op mantelzorgers wordt lastig en soms zelfs onmogelijk. Een miljoen Nederlanders heeft namelijk geen familie, vrienden of buren die ze kunnen inschakelen.

Sociaal Goud
Het samenwerkingsproject Sociaal Goud van Miks welzijn, Hof en Hiem Thuiszorg en NHL Hogeschool experimenteert volop met nieuwe bronnen van sociale ondersteuning. “Mensen hebben mensen nodig” is de vurige overtuiging van Harrie Dijkstra, manager Hof en Hiem Thuiszorg en voorzitter van de stuurgroep Sociaal Goud. “Ergens bij horen en iets voor elkaar betekenen bepalen sterk ons gevoel van zingeving en geluk. Helaas is het sociaal kapitaal tussen mensen zeer ongelijk verdeeld”.

Gezocht
“Wij zijn nu op zoek naar ouderen en buddy’s die het zinvol en leuk vinden om vier uur per week samen te komen en activiteiten te ondernemen”, vertelt projectleider Marleen Suurmeijer. “Het gaat bijvoorbeeld om het doen van uitstapjes, samen koken, samen eten, boodschappen doen, een spelletje spelen of een wandeling maken. “Kortom, wat actie en gezelligheid, met als doel het (weer) opbouwen van de vrienden- en kennissenkring”. 

Dubbele waardering
Zowel ouderen als buddy’s zijn ontzettend enthousiast over de meerwaarde. “Ik wil mijn buddy niet meer kwijt, het is net alsof ze mijn kleindochter is” vertelde een oudere deelnemer. Ook de buddy van deze cliënt gaf aan dat zij erg blij is met het contact, “ik word altijd begroet met een glimlach, dat geeft mij voldoening”. 

Aanmelden
De verbintenis tussen buddy en oudere is minimaal een half jaar. Samen wordt afgesproken aan welke activiteiten wordt deelgenomen. “Een goede klik is van groot belang en de koppeling wordt zorgvuldig gedaan”, aldus Marleen Suurmeijer. Ouderen en potentiële buddy’s kunnen zich aanmelden via info@sociaalgoud.nl of  06 – 264 20 724.