Brug open? Geniet van de unieke plekjes van Zuidwest Friesland

07-03-2020 JOURE – VVV Waterland van Friesland deed in 2019 een oproep: leg jouw unieke locatie vast en stuur je foto in voor de fotowedstrijd. Hier werd massaal gehoor aan gegeven. Uit maar liefst 700 inzendingen mocht de deskundige jury 20 winnaars kiezen. Donderdagavond 5 maart werden de winnaars in het zonnetje gezet en hoorden ze op welke brug hun foto komt te hangen vanaf dit vaarseizoen. Gezamenlijk drukten wethouders Frans Veltman (gemeente De Fryske Marren) en Mark de Man (gemeente Súdwest-Fryslân) op de rode knop om alle foto’s en winnaars te presenteren.

Vanaf het komende vaarseizoen komen enorme foto’s onder twintig bruggen te hangen in gemeente De Fryske Marren en de gemeente Súdwest-Fryslan. De foto’s worden geëxposeerd op het gemeentehuis in Joure van 29 mei tot en met 3 juli.

Friese taal om te prikkelen
De Friese taal speelt op de brugdoeken een grote rol. Elke foto is voorzien van een Fries woord als ‘moarnsdize’ (ochtendmist), sinneblink (het moment van de zon die doorbreekt) en ‘skoander’ (voortreffelijk). “Dit is bedoeld om te prikkelen én om onze eigen inwoners aan te spreken.” legt Maaike de Vreeze van VVV Waterland van Friesland uit. Er is geen enkel andere provincie waarin het Fries zo’n grote rol speelt. Het is onze moedertaal. Het zit in ons hart en is onderdeel van onze identiteit. En dat willen we graag laten zien, ook aan de toerist. Dit is wie we zijn, we zijn er trots op. En door mooie Friese woorden toe te voegen aan deze prachtige foto’s op de brugdoeken worden het haast kunstwerken op zich.”

Keuze uit 700 foto’s
Het kiezen van 20 foto’s uit maar liefst 700 was een hele klus. Door de jury is geselecteerd op dat de foto representatief was voor Zuidwest Friesland, er werd gekeken naar diversiteit, spreiding, compositie, kleur en originaliteit. De jury bestond uit Pepy Huisman (Jopie Huisman Museum), Meindert Seffinga (Fries Scheepvaart Museum), Maaike de Vreeze (VVV Waterland van Friesland), Tom Goossens (fotograaf) en Sonja Hylkema (UNESCO Werelderfgoed het Woudagemaal).

Kijk voor meer informatie op www.waterlandvanfriesland.nl/brugdoeken.