Broederstrijd op het voetbalveld


11-11-2017 JOURE – Op 29 november zal er een heuse broederstrijd plaatsvinden op Sportpark de Hege Simmerdyk in Joure. Broers Marc en Stefan Boersma zullen met hun teams tegen elkaar spelen. De oudste van de twee, Marc (24 jaar) speelt in SC Joure Zondag 1. Het nieuwe Zondag 1 speelt dit seizoen in de 5e klasse en doet mee om het kampioenschap. Er zal worden gespeeld met een mixteam van spelers van Zondag 1 en Zondag 2. Het tweede is normaal gesproken het team van de jongste, Stefan. Hier speelt hij al meerdere jaren op de Friese velden.

Maar in deze wedstrijd niet. Hij zal met zijn Nederlands CP-Team gaan spelen tegen zijn eigen teamgenoten. 5 jaar geleden is er ook al eens een wedstrijd geweest tussen deze teams. Het toenmalige tweede(met Marc in de gelederen) speelde toen een oefenwedstrijd op Papendal in de voorbereiding van het CP-Team op de Paralympische Spelen in Londen. Toen was Stefan helaas geblesseerd. Toen won SC Joure met 4-1. Dus nu tijd voor revanche.  Deze wedstrijd zal worden gespeeld op het kunstgrasveld van SC Joure onder leiding van Jarno Bosch. De aftrap is om 20:00.

Wat is CP-voetbal
CP-voetbal (internationaal Football 7-a-side genoemd) wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. De beschadiging is meestal het gevolg van een geboortetrauma (Cerebrale Parese). In aanmerking komen ook voetballers die op latere leeftijd een hersenbloeding, herseninfarct of hersentumor hebben gehad. Spelers die in coma hebben gelegen en hier een licht motorisch probleem aan hebben overgehouden behoren eveneens tot de doelgroep.

Tijdens een wedstrijd dient er minimaal één speler in het veld te staan met een handicap CP5 of CP6. Dit zijn de spelers die de meeste moeite hebben met hardlopen, vaak gaat het dan om de keeper. Daarnaast mag er maar één speler op het veld staan met handicap CP8. Behalve tactische en technische regels moet de coach dus ook rekening houden met het aantal spelers met een bepaalde handicapklasse in het veld. Het is voorgekomen dat een coach een fout maakte en teveel spelers met de handicap CP8 in het veld had staan. Met diskwalificatie als gevolg.

Hoe wordt het gespeeld?
CP-voetbal wordt gespeeld volgens de regels van de FIFA. Enkele belangrijke spelregels die anders zijn dan bij het reguliere voetbal: een CP-voetbalteam bestaat uit zes veldspelers en één doelman; de buitenspelregel is bij CP-voetbal niet van toepassing; de wedstrijd bestaat uit twee helften van ieder dertig minuten; naast de ingooi mogen de spelers de bal ook inrollen; de afmetingen van het speelveld zijn 70-75 meter bij 50-55 meter; het doel is 5 meter breed en twee meter hoog.

29 november
Aftrap: 20.00 uur
Sportpark De Hege Simmerdyk, Joure
Arbiter: Jarno Bosch