Brief kermisexploitant leidt tot bezoek Commissaris der koning en Burgemeester

09-06-2020 JOURE – Afgelopen vrijdag was een bijzonder moment voor de familie Arjaans-van der Molen te Joure. Zij zijn al jaren bekend van de kermis attractie die zij exploiteren. Door de corona crisis heeft de branche het echter zwaar te verduren. Steun vanuit de overheid is er niet of nauwelijks. Reden om eens flink aan de bel te trekken bij de (lokale en provinciale) politieke kopstukken. Ze besloten een brief te richten aan de Commissaris der Koning Arno Blok. Maar ook Burgemeester Veenstra gaf gehoor aan de oproep van de familie Arjaas-Van der Molen. Zij kwamen afgelopen vrijdag hoogst persoonlijk naar de charismatische ondernemers toe.

Marjolein en Patrick voelden zich eindelijk gehoord nadat de burgemeester en de Commissaris een bezoek aan hun hadden gebracht. ‘Beiden voelden de problematiek en frustratie waar ze nu voor staan goed aan’ aldus Marjolein. ‘We konden duidelijk maken met welke problematiek wij te maken hebben. We willen niet klagen maar de regelingen die financieel worden geboden aan onze branche is als een druppel op de hete plaat. Ze zijn niet gewoon niet toereikend.’

Er werden verschillende onderwerpen behandeld. Vanuit Den Haag is op dit moment geen (financieel) maatwerk voor de kermis branche. Diverse voorstellen die door de branche werden aangedragen verdwenen zonder pardon weer in de prullenbak. Ook werd de gelegenheid aangegrepen om het algemene sociale belang van de kermis duidelijk te maken.

‘Wij kregen niet het idee dat wij serieus werden genomen door de landelijke politiek’ aldus Patrick. ‘Het kan toch niet zo zijn dat de 7e generatie van kermis exploitanten verloren zal gaan. Het bedrijf staat nu volledig stil. We willen niets liever dan ons bedrijf behouden en deze in de meest traditionele manier vorm uit voort kunnen zetten. Daarom besloten wij een brief te schrijven naar de Commissaris der Koning Arno Brok’.

Sociale functie
Mensen worden als een magneet aangetrokken worden door de kermis. Niet alleen profiteren de exploitanten van de kermis hiervan, maar ook vaak de Horeca en winkeliers. Niet komen er alleen meer bezoekers, maar de kermis bedrijven moeten ook betalen aan bijvoorbeeld winkeliersverenigingen. Die kunnen dan die gelden dan weer inzetten voor andere evenementen.

‘Natuurlijk ben je ondernemer, maar dat is het natuurlijk niet alleen. Op de telefoon staan honderden berichten van mensen die onderweg hebt leren kennen. Het zijn niet alleen maar kennissen, maar onderweg doe je ook vriendschappen op. Die contacten mis je nu ook. Tuurlijk is het leuk dat je appjes krijgt of berichtjes, maar er gaat niets boven echt contact met de mensen.’ aldus Patrick

Patrick was zelfstandig ondernemer op zijn 19e jaar. Marjolein was op haar 20e zelfstandig ondernemer. Patrick is inmiddels 41. Aankomende vrijdag zal Marjolein haar 43e jaar vieren. Wij zijn al zo lang op de kermis actief dat wij de gewerkte uren al lang niet meer bijhouden.

”Wij hebben geen werk en wij gaan niet naar ons werk. Wij hebben maar 1 ding, en dat is ons levenswerk.” De liefde en passie voor het vak spat er bij hun beiden vanaf. Onzelfzuchtig trekken ze ook het lot van anderen aan in dezelfde branche. Ze hopen door de brief aandacht te vragen voor de uitdagingen waar ze geconfronteerd worden en op die manier de kermis te redden van een mogelijke ondergang.