Brandstof prijzen opnieuw omlaag

12-03-2022 JOURE – Mensen die gaan tanken aan de pomp zijn dit weekend iets goedkoper uit dan eerder deze week. De gemiddelde prijs voor 1 liter benzine gaat vandaag ongeveer met 2 cent naar beneden. Ook gister zijn de prijzen al iets omlaaggegaan. De prijs van diesel blijft min of meer gelijk.

Met de verlagingen lijkt de eerdere stijging van de brandstofprijzen een halt toegeroepen. De afgelopen anderhalve week gingen de prijzen voor de brandstof soms met tien cent per liter omhoog binnen een dag.

Een van de grootste oorzaken is de invasie van Oekraïne. Rusland is een belangrijke olieproducent. De afgelopen dagen is de prijs voor olie echter wat gedaald. Een andere oorzaak van de snelle verhoging was de duurder geworden dollar. Olie wordt vaak in dollars afgerekend, dus als de dollar in waarde stijgt, wordt olie voor Europese landen duurder.

Vanaf 1 april gaan de accijns op benzine en diesel omlaag. Dat heeft het kabinet eerder deze week besloten. De verlaging is geldig tot en met 31 december.