Bouwers en boeren protesteren met versnipperde acties en blokkades

18-12-2019 JOURE – Boeren en bouwers hebben zich woensdag 18 december verspreid over het land verzameld voor een reeks blokkades en protesten tegen het landbouw- en bouwbeleid. Zij hielden langzaamaanacties tijdens de ochtendspits en blokkeerden grensovergangen en ook bij verschillende bedrijven en organisaties werd geprotesteerd. Groepen demonstranten trokken rond het middaguur nog met trekkers en andere voertuigen door het land en zrgen daarmee voor grote hinder op de Nederlandse wegen en in steden. Een groot deel van de acties lijkt min of meer spontaan te ontstaan.

Ondanks het verbod van de rechter op de blokkades van distributiecentra reden woensdagochtend bij het grote distributiecentrum van Albert Heijn in Tilburg enkele tientallen tractoren rond. De boeren vertrokken bij beide centra nadat de politie had gedreigd de trekkers in beslag te nemen.

In Den Bosch volgde later op de ochtend een korte demonstratie in de buurt van het Jumbo-distributiecentrum. Daar zette een tiental boeren hun tractoren korte tijd stil. Na dit protest reden ze weer door. Een andere groep kwam aansluitend aan in Veghel, bij het hoofdkantoor en distributiecentrum van Jumbo. Ze reden rondjes, maar mochten het terrein niet op. De actie lijkt ook hier rustig te verlopen.

Rondom het Mediapark in Hilversum is een grote actie bezig. De hele stad staat muurvast vanwege honderden trekkers die de hoofdingang van het Mediapark hebben geblokkeerd. De boeren spraken daar met NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff en eisten zendtijd om hun verhaal toe te lichten zonder dat erin geknipt kon worden. “Dat doen we niet, dat doen we met niemand”, antwoordde Gelauff.

Bij het Malieveld in Den Haag staan tientallen tractoren. Het protest verloopt rustig. Om te voorkomen dat actievoerders naar het stadscentrum gaan, is het Korte Voorhout afgezet voor het verkeer.

In Noord-Holland hebben 3 boeren een boete gekregen. In Brabant zijn er 21 op de bon geslingerd, meldt de politie. Op de A59 bij Rosmalen zijn 5 bestuurders van tractoren van de snelweg gehaald en bekeurd. Ze krijgen een boete van 380 euro.