Boerenprotest heeft boodschap die belangenorganisaties niet kunnen brengen

20-09-2019 DEN HAAG – De boeren die 1 oktober in Den Haag gaan protesteren willen een statement te maken. Ze zijn het zat. Wij als belangenbehartigers kunnen dat statement niet maken. Wij zitten met die beleidsmakers aan tafel. Dat gaat niet, zegt Linda Janssen, voorzitter van de Productenorganisatie Varkenshouderij (POV). “Maar het biedt ons wel nieuwe aanknopingspunten.”

POV-leden met ervaring in het opzetten van acties helpen organisator Farmers Defence Force om de toon van de boodschap te verzachten en de boodschap van de demonstratie zelf te stroomlijnen. In naam is POV echter niet verbonden. Janssen duidt stellig dat de verantwoordelijkheid voor de actie bij het Farmers Defence Force ligt en dat de POV enkel op de achtergrond beweegt.

Door de agressieve toon van de communicatie samen met de frustratie onder boeren over de druk op landbouwsector, vreest Janssen een grimmige sfeer op het Malieveld. Zij had liever een meer publieksvriendelijke actie gezien. “De Nederlandse boeren hebben de publieke opinie mee. Dat is een groot goed en dat moet je niet voor lief nemen. De steun uit het publiek moeten we niet kwijtraken.”