Boeren willen woensdag 16 oktober protesteren op het Binnenhof en bij het RIVM

10-10-2019 JOURE – Boerenactiegroep Farmers Defence Force wil woensdag 16 oktober actievoeren op het Binnenhof in Den Haag en bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven. Het RIVM wordt door de actiegroep verantwoordelijk gehouden voor het onjuist meten van de stikstofuitstoot. Voor de actie zijn naast de boeren ook vissers, burgers en mensen uit de bouw opgeroepen.

Vanuit de bouwsector hebben zich al demonstranten gemeld, hoewel koepelorganisatie Bouwend Nederland niet achter de actie staat. “Wij kunnen met de toezeggingen van het kabinet over het stikstofbesluit voorlopig uit de voeten”, stelt woordvoerder Richard Massar. De boeren kunnen dat niet. Ze zeggen niet te kunnen leven met het feit dat het kabinet boerenbedrijven wil saneren om zo de uitstoot van stikstof terug te dringen. “We willen geen vee hoeven inleveren”, stelt Van den Oever.

De actievoerders is gevraagd volgende week voldoende eten, warme kleding en slaapgerei mee te nemen, omdat Farmers Defence Force net zo lang op het Binnenhof wil blijven tot de eisen zijn ingewilligd. Farmers Defence Force organiseerde samen met de actiegroep Agractie van Edenaar Bart Kemp de actie van 1 oktober op het Malieveld, maar houdt de actie op 16 oktober alleen. De actiegroepen werden het niet eens over de nieuwe strategie. Agractie heeft ook nieuwe acties in voorbereiding, maar pas over 4 tot 6 weken.