Boeren en Wetterskip zoeken oplossing voor droogte

07-08-2019 JOURE – Vakantiegangers in Nederland hebben qua temperatuur niets te klagen, echter valt het weerbeeld bij de boeren minder goed. Gewassen drogen uit en landerijen hebben flink te lijden onder ongedierte en droogte scheuren.

Sinds 2018 lijken de problemen van het droge land steeds meer toe te nemen. Bij meerdere bedrijven was er sprake van een oogstverlies. Sommige boeren leden tot wel 40 procent mis ten aanzien van 2017. Beregenen lijkt de oplossing. Pompen zijn echter inmiddels niet meer aan te slepen en bovendien schieten de bedragen voor het aanschaffen inmiddels de pan uit.

Naast de problematiek lopen de boeren ook veelal tegen een beregeningsverbod aan. Al is dit in het Noorden nog (bijna) niet het geval. Uiteindelijk krijgen agrariërs ook nog vaak te maken met extra problemen zoals ziekte’s.

Door nieuw onderzoek blijkt dat participerende agrariërs die meedoen aan een proef tot nu gemiddeld 10 procent betere opbrengst kennen. Volgend jaar zal er een vollediger rapport bekend worden gemaakt ten aanzien van verder onderzoek.