Blurring plannen overheid krijgt veel kritiek

20-01-2022 JOURE – In het coalitie akkoord van afgelopen december werd bekend dat de overheid een blurring-maatregel wil toestaan. Blurring is dat je bijvoorbeeld bij de kapper of een modewinkel ook een glas alcohol zou mogen nuttigen. Het blurring staat echter haaks op de aanbevelingen van het RIVM. Die zijn van mening dat het niet aanbieden van alcohol de beste manier is voor alcohol preventie.

Een van de beoogde resultaten van het blurring zou dat er positieve economisch effecten zou kunnen ontstaan. De vraag is echter nu of inwoners van Nederland op een drankje bij de kapper of bij een modewinkel zitten te wachten. Uit eerder onderzoek in 2016 blijkt dat bijna vier van de vijf Nederlanders het niet normaal vindt dat klanten bij de kapper alcohol kunnen drinken. Uit onderzoek van 2020 zou blijken dat meer mensen voor dan tegen strenge handhaving van het huidige verbod op blurring zijn.

Volgens diverse artsen draagt het kabinet bij aan de toename van de beschikbaarheid van alcohol. Dat ondermijnt de doelen van het preventieakkoord én het advies van de Gezondheidsraad om niet te drinken, in ieder geval niet meer dan één glas per dag.