Blue whale challenge

08-07-2020 JOURE – De afgelopen dagen heb je het misschien voorbij zien komen op Instagram: de blue whale challenge. Goed om te weten: de accounts zijn nep. De Blue Whale Challenge, Blue Whale Game of MoMo-challenge is een challenge die je speelt via social media.

Het spel heeft 50 opdrachten waarin de opdrachten steeds gevaarlijker worden. De laatste opdracht zou zelfs om zelfmoord gaan. Er zijn verschillende profielen in Instagram die actief kinderen en jongeren willen volgen. De challenge die nu op Instagram vanuit verschillende profielen gedeeld wordt, bestaat uit enge foto’s waarin gedreigd wordt met verschrikkelijke dingen als je stopt met de challenge.

Of het lijkt alsof ze locaties delen waar afschuwelijke dingen zijn gebeurd.
Praat erover met kinderen. Maak ze duidelijk dat het niet echt is. De mensen achter zo’n profiel doen dit alleen maar om je bang te maken. Als zo’n account je wil volgen, blokkeer en rapporteer het.

Rapporteren op Instagram
In het item van het jeugdjournaal geven kinderen het advies om het profiel of de post te rapporteren bij Instagram. Bij voldoende meldingen dat een profiel ongepaste berichten stuurt of dat een bepaald bericht ongepast is, zal Instagram de post of het profiel verwijderen.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand?
Heb je behoefte om met iemand hierover te praten? Dan kan je contatct opnemen met 113 Zelfmoordpreventie. Bel 113 (gebruikelijke belkosten) of bel 0800-0113 (gratis en anoniem)