Blokkade melkveebedrijven oplossen kost honderden euro’s


20-02-2018 JOURE – Melkveehouders die via een DNA-test snel de blokkade vanwege fouten in de I&R-administratie willen opheffen moeten rekening houden met enkele honderden euro‘s aan kosten. Voor het DNA-onderzoek worden doorgaans haarmonsters onderzocht. Een onderzoek om de relatie tussen een moederkoe en een kalf aan te tonen kost 75,00 euro. Een DNA-test om te bewijzen dat twee kalveren van een tweeling zijn en dezelfde moeder hebben kost 112,50 euro exclusief btw.
Het zijn de tarieven die het Dr Van Haeringen Laboratorium in Wageningen hanteert. Het zijn de kosten voor een normaal onderzoek dat 15 werkdagen in beslag neemt. Het is mogelijk om al binnen 4 of 5 werkdagen uitsluitsel te krijgen, maar dan liggen de kosten dubbel zo hoog.

Het Dr. Van Haeringen Laboratorium is, voor zover bekend, de enige organisatie in Nederland die DNA-analyses op dieren uitvoert. Volgens een woordvoerder is het momenteel vrij druk. Precieze gegevens over het aantal extra onderzoeken dat wordt gedaan wil hij niet geven. Fokkerijorganisatie CRV heeft aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gevraagd om ook de merkertest te mogen gebruiken om relaties tussen koeien en kalveren aan te tonen. Deze methode is sneller en goedkoper. De NVWA heeft hier tot dusver nog geen toestemming voor gegeven.