Blauwalg geconstateerd op diverse zwemlocaties

11-07-2019 JOURE – De provincie zorgt voor borden op de officiële zwemlocaties en controleert regelmatig. Blijf steeds goed opletten waar u zwemt, kijk eerst op www.zwemwater.nl of kies voor een zwembad.

Twee keer in de week controle
In verband met de warmte worden de 12 officiële zwemlocaties in onze gemeente momenteel (minimaal) twee keer per week door It Wetterskip gecontroleerd op blauwalg. U vindt deze locaties op zwemwater.nl. Zo weet u waar u veilig kunt zwemmen in het buitenwater. Op andere locaties is het zwemmen op eigen risico. Als we zelf op andere plekken blauwalg constateren, plaatsen we hier een bord, zoals bij het strandje van Idskenhuizen. U kunt uw melding ook aan ons doorgeven.  

Welke klachten kunt u krijgen?
Als u in aanraking komt met blauwalgen of als u die bij het zwemmen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater).

Geldt voor mens en dier
Ook honden kunnen last krijgen van blauwalgen. Laat uw hond daarom niet in water zwemmen wanneer daar blauwalgen zijn.

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder.