Bijzondere vorm van contact voor bewoners De Werf

21-12-2020 JOURE – Kleinschalig wonen De Werf in Joure heeft maandag 21 december een nieuw interactief zorginstrument speciaal voor bewoners met dementie in gebruik genomen. Door middel van aandacht en lichamelijke aanraking creëert de CRDL (Cradle) een nieuwe, gelijkwaardige vorm van interactie tussen bewoners van de instelling en hun naasten.

Nieuwe manier van communicatie en interactie
De CRDL is een instrument wat communicatie en interactie tot strand brengt met mensen die hier moeite mee hebben. Zoals bijvoorbeeld de bewoners van kleinschalig wonen De Werf die een vorm van dementie hebben. Het instrument wordt gebruikt door twee mensen. De bewoner en de naaste of de verzorgende kunnen hun hand op het instrument leggen en elkaar aanraken, daardoor ontstaat een gesloten circuit. Door vasthouden, strelen en trommelen horen gebruikers een variatie aan geluiden, zoals een klaterend beekje, een trein of het ruisen van de zee. Dat roept herinneringen of emoties op die leiden tot onderlinge verbinding en contact. Zo ontstaat een nieuwe vorm van menselijke interactie. Een gesprek, ook als iemand de juiste woorden niet meer kan vinden.

Aansluiting bij belevingswereld bewoners kleinschalig wonen
Als mensen in een later stadium van dementie moeite hebben met communiceren, wordt het contact vaak lastiger. De CRDL is daarom een prachtige uitvinding en aanwinst in de zorg voor mensen met dementie. Bij kleinschalig wonen De Werf is de CRDL aangeschaft omdat het goed aansluit bij de zorg die Zorggroep Hof en Hiem graag wil bieden aan de bewoners.

Ontroerd door het onderlinge contact
Tineke Woord, zorgmedewerker bij kleinschalig wonen De Werf : “Voor de aanschaf heeft een bewoner van kleinschalig wonen dit samen met haar dochter uitgeprobeerd. Deze bewoonster was in een diepe slaap op de dag van de demonstratie. De persoonlijk begeleider van de bewoonster probeerde het toch met de CRDL. Als optie voor geluiden koos ze de zee en haar bijgeluiden omdat de bewoonster daar vroeger zo van kon genieten.

We hebben de CRDL naast mevrouw in bed gelegd met haar hand erop, de dochter legde haar hand ook op de CRDL en begon vervolgens de hand van haar moeder te strelen en we hoorden het ruisen van de zee. Het gezicht van mevrouw ontspande zichtbaar. De dochter gaf kleine zachte tikjes op de hand van haar moeder en de meeuwen begonnen te schetteren. Bij het strelen van de wang van haar moeder begonnen de vogeltjes te fluiten

“Moeder en dochter hadden echt contact. Zonder de CRDL was dat amper nog mogelijk. De dochter gaf later ook aan dat ze er de hele dag een blij gevoel van had gehad. Als de CRDL er niet was geweest dan was ze weer naar huis gegaan. Want contact is  niet mogelijk als haar moeder zo diep in slaap is. Het is heel ontroerend om te zien wat de aanraking met de CRDL bij mensen teweegbrengt.”

Wezenlijk contact
De ontwerpers van de CRDL, Dennis Schuivens en Jack Chen, zijn blij dat kleinschalig wonen De Werf het instrument inzet. Schuivens: “De zin van het leven is zorgen voor elkaar. Persoonlijke aandacht en wezenlijk contact zijn daarbij essentieel. De CRDL verlaagt de drempel tussen bewoners van zorginstellingen en hun naasten. Het instrument stimuleert contact op een speelse manier, zonder daarbij het cognitieve vermogen aan te spreken. We zijn blij dat Zorggroep Hof en Hiem daar de meerwaarde van inziet.”