Bijzondere expositie ‘Mooi Stuk!’ in Bibliotheek Joure

11-02-2020 JOURE – In februari en maart is de bijzondere expositie ‘Mooi Stuk!’ te zien in de bibliotheek in Joure. In de tentoonstelling is te zien dat veel huishoudelijke apparatuur of kleding die normaal weggegooid zou worden, nog prima te repareren valt.

In oktober 2019 was het tien jaar geleden dat het allereerste Repair Café werd georganiseerd. In een Repair Café kunnen bezoekers hun eigen kapotte spullen repareren, met hulp van handige vrijwilligers uit de buurt. Inmiddels telt deze bottom-up organisatie wereldwijd bijna 2000 Repair Cafés. Dit jubileum wordt onder meer gevierd met de pop-up tentoonstelling ‘Mooi Stuk! Ode aan de reparatie’

Repareren is goed voor het milieu én leuk om te doen! Elke reparatie is een soort ontdekkingstocht. ‘Mooi Stuk!’ toont gerepareerde voorwerpen. Bij elk voorwerp hoort een kort audiofragment met de analyse en inzichten van de reparateur. Dit biedt een kijkje in de mogelijkheden om het leven van een koffieapparaat, rolkoffer, stoel, spijkerbroek en mobiele telefoon te verlengen.

Jaarlijks worden er vele apparaten weggegooid die nog makkelijk te repareren zijn. De tentoonstelling wil aanzetten tot meer bewustwording en kennisdeling. Bezoekers kunnen een liefdes- of excuusbrief schrijven aan hun gerepareerde of weggegooide voorwerp.

De expositie is tijdens openingsuren te bekijken in de bibliotheek in Joure.