Bijzonder concert in de Doopsgezinde kerk te Joure

21-11-2019 JOURE – Koor en saxofoonkwartet is bepaald geen alledaagse combinatie. Toch gaat het kamerkoor van Collegium Vocale Fryslân, Hortus Vocalis, die uitdaging aan, samen met het Syrène saxofoonkwartet tijdens een concertweekend van 22 tot en met 24 november.

Op het programma staan hedendaagse werken waaronder On the dignity of man van Bernd Franke. Het is een compositie voor saxofoonkwartet en gemengd koor op een tekst van Giovanni Pico della Mirandola. Het stuk beleefde op 22 mei 2005 op de Dresdener Musikfestspiele haar première. De rede over de menselijke waardigheid van de, toen 24-jarige, Mirandola is geschreven in 1486 en wordt beschouwd als een van de belangrijkste humanistische traktaten uit de Renaissance. Het is een soort manifest van de vrije mens, die zijn lot in eigen handen neemt.

Ook zal de compositie Listen to the song in you, geschreven door Van der Veen ten gehore worden gebracht. Hij schreef het stuk ter gelegenheid van het eerste lustrum van Collegium Vocale Fryslân. Muzikale medewerking zal worden verleend door harpiste Nienke van der Leijden.

Een pareltje uit de koorliteratuur is het werk Agnus Dei van de Noorse componist Egil Hovland. Oorspronkelijk geschreven voor een koor en fagot. Voor deze gelegenheid is de fagot vervangen door een saxofoon. Het is een werk dat zelden wordt uitgevoerd maar zeer de moeite waard is.

Dat het saxofoonkwartet, het koor en de harpiste ook afzonderlijk van zich zullen laten horen spreekt voor zich. De leden van het Syrène saxofoonkwartet hebben gestudeerd aan het conservatoria in Amsterdam, Den Haag en Utrecht en zijn als eerste blazersgezelschap verwelkomd op het prestigieuze Nederlandse Strijkkwartet Akademie. Het Syrène Saxofoonkwartet heeft alle grote Nederlandse concertpodia en vele internationale podia weten te bespelen.

Dirigent Gerben van der Veen is altijd op zoek naar verbindingen in de muzikale wereld. “Op het eerste gezicht is het misschien niet een voor de hand liggende combinatie. Dat maakt het spannend en uitdagend. Het stuk van Franke is geschreven voor saxofoonkwartet en gemengd koor, een moeilijk stuk. De lat ligt hoog. Dat je elkaar In een dergelijke samenwerking kunt versterken en inspireren, staat buiten kijf. Mijn enige criterium is dat je je eigenheid niet verliest.”

Morgen is hert concert te bewonderen in de Doopsgezinde kerk te Joure. Kaarten zijn hier te verkrijgen.